Normal_5037

In februari van dit jaar is de eerste groep leerlingen van het ROC Zeeland gestart aan het nieuwe mbo-hbo doorstroomprogramma ICT van Hogeschool Zeeland.

Deelnemers doorlopen een mbo-hbo traject waarbij zij in drie jaar tijd het mbo-niveau-4 diploma kunnen behalen. Vervolgens stromen zij door naar het 3-jarige studieprogramma van de ICT opleidingen van Hogeschool Zeeland. Daarmee wordt een 6-jarig mbo-hbo traject gerealiseerd. Het programma is gunstig voor leerlingen, ROC Zeeland, Hogeschool Zeeland en de provincie Zeeland.

Het ROC Zeeland selecteert deelnemers voor het 6-jarige mbo-hbo traject en zorgt voor adequate monitoring en evaluatie van dit verkorte traject. De deelnemers volgen in het laatste half jaar van het MBO-deel van hun opleidingstraject gedurende twintig weken een specifiek doorstroomprogramma aan Hogeschool Zeeland.

Wanneer de deelnemers het doorstroomtraject met goed gevolg hebben afgelegd zullen ze worden toegelaten voor het verkorte, 3-jarige studieprogramma van de ICT-opleidingen van Hogeschool Zeeland.

Voordelen
Deelnemers hebben baat bij het verkorte traject vanwege de adequate en eerlijke voorlichting en oriëntatie op een vervolgstudie ICT op een hogeschool. Het doorstroomprogramma draagt bij aan het behalen van een niveau-4 kwalificatie en een soepele doorstroom naar een hbo-opleiding in drie jaar tijd. In de verkorte ICT hbo-opleiding worden in de eerste twee jaar een aantal basisonderwerpen op hoofdlijnen behandeld.

Om een goede aansluiting en oriëntatie te realiseren komen deze onderwerpen in het doorstroomprogramma allemaal aan bod. Het mbo-hbo traject kan de instroom op zowel het mbo als het hbo doen vergroten en zorgt ervoor dat studenten minder snel wegtrekken uit de provincie Zeeland.

Beleidskaders
Aan het ontwerp en de realisatie van het mbo-hbo doorstroomprogramma liggen een aantal beleidskaders en besluiten ten grondslag. Het adviesrapport 'Kerend Tij' van de taskforce Onderwijs in Zeeland pleit voor de realisatie van doorlopende leerlijnen tussen vmbo, mbo en hbo teneinde Zeeuwse leerlingen voor Zeeland te behouden en ter bevordering van een optimaal leerrendement.

In het kader hiervan zijn op provinciaal niveau initiatieven ontplooit om te komen tot een ontwikkelfonds om de aansluiting tussen mbo- en hbo-opleidingen te optimaliseren. Daarnaast streeft de HZ ernaar om te komen tot een actievere samenwerking met stakeholders, waaronder middelbare scholen en mbo-instellingen.