Normal_normal_microphone-704255_960_720

De mbo-studenten van Mediacollege Amsterdam voelden gisterochtend tijdens een tv-opname politici stevig aan de tand. Naar aanleiding van de Provinciale Statenverkiezingen van vandaag debatteerden zij met kandidaat-Statenleden voor de provincie Noord-Holland. Dit meldt provincie Noord-Holland.

AT5 zond het programma uit. Het is ook online terug te kijken. Rogier Elshout presenteerde de show, georganiseerd door Kern van de Zaak: een project voor scholen ter voorbereiding op de aankomende verkiezingen. Voordat de debatten van start gingen, werd er eerst stilgestaan bij de gebeurtenissen die in Utrecht plaatsvonden. De politici spraken af sober en respectvol te discussiëren.

Thema’s en ideaalspeeches

Tussen de debatten door hield elke aanwezige politicus een idealenspeech van 45 seconden. Hiernaast was ruimte voor de studenten om vragen te stellen en mee te debatteren. De presentator ging de zaal rond om de mening van de studenten in kaart te brengen.

Allereerst passeerde het onderwerp waarden en principes de revue. Klimaat stond als tweede thema op de agenda. Hierna kwam het thema arm en rijk aan bod. Het debat loopt tegen het einde aan als applaus en geschreeuw de studio vult. “Waarom is het minimumloon voor jongeren zo laag?”, vroegen de studenten zich af. Geen van de politici wist hier echter een antwoord op te geven.

Digitale interactie

Achter de politici hing een beeldscherm waarin de scholieren hun mening konden vertonen over stellingen. Voorafgaand aan de show konden de studenten via hun mobiele telefoon aangeven op wie ze zouden stemmen. Forum voor Democratie en de VVD stonden op een gedeelde eerste plek. Op een gedeelde tweede plek stonden DENK en de PVV. Verreweg het merendeel dat mocht stemmen, gaf aan te stemmen.

Door: Nationale Onderwijsgids