Normal_4867

Steeds meer allochtone leerlingen kiezen voor een groene opleiding. Dat blijkt uit de recente instroomcijfers van DUO-IB-groep. De scholen zetten sinds enkele jaren in op meer diversiteit in het groene onderwijs door het actieplan Kies Kleur in Groen. Dit lijkt nu zijn vruchten af te werpen.

Vooral de AOC's profiteren hiervan. In het mbo is het aantal niet-westerse allochtone leerlingen dat instroomt meer dan verdubbeld ten opzichte van twee jaar geleden. In totaal is nu ruim 9% van de leerlingen van niet-westerse afkomst. Bij het vmbo-groen steeg het percentage niet westerse allochtonen van 5,2% naar 6,9%. Het hbo bleef gelijk.

De AOC Raad is verheugd met de resultaten. "Een forse stijging bij het vmbo-groen en een spectaculaire toename niet-westerse allochtonen in het mbo, dat zijn prachtige en zeer welkome resultaten voor de AOC's. Zij werken hier al jaren hard aan ", aldus Marcel Kooijman, directeur van de Raad.

In vergelijking met andere studierichtingen kiezen in verhouding nog steeds weinig niet-westerse allochtone leerlingen voor een groene opleiding. Dit komt enerzijds door een verkeerd beeld van de groene beroepen, die door deze doelgroep worden geassocieerd met agrarisch handwerk in het thuisland. Een andere mogelijke oorzaak zou kunnen zijn dat niet-westerse allochtonen zich (nog) niet thuis voelen op de nu relatief witte scholen.

Het actieplan Kies Kleur in Groen brengt hier verandering in. Er wordt gewerkt aan meer diversiteit binnen de scholen. Dit begrip wordt breed opgevat; het gaat hier om verschillen tussen stad en platteland, afkomst, seksuele en sociale voorkeuren en politieke opvattingen. De boodschap hierbij is dat diversiteit het groene onderwijs en ook de groene sector veel brengt: 'Celibrate diversity'.

Het Actieplan Kies Kleur in Groen is een initiatief van de AOC's, kenniscentrum Aequor, Stoas Hogeschool en Wageningen UR.

Kijk voor meer informatie op www.kieskleuringroen.nl.