Normal_4624

Leerlingen van de Vakcolleges Techniek en Zorg kunnen vanaf vandaag hun leerwerkbaan digitaal kiezen en afsluiten via Vakgilde.nl. Met de introductie van het Vakgilde wordt de brug van onderwijs naar de arbeidsmarkt op eigentijdse wijze via de digitale snelweg optimaal geslagen voor jonge vakmensen.

Het Vakgilde is een moderne community van (junior) vakmensen, die betrokken partijen bij het praktijkleren binnen een beroepsopleiding (scholen, erkende leerbedrijven, scholings- en opleidingsbedrijven, arbeidsmarktintermediairs, ouders en leerlingen) op een nieuwe, geheel eigentijdse wijze in contact brengt met elkaar.

De website www.stagemarkt.nl voorziet in leerwerkbanen bij erkende leerbedrijven, het Vakgilde integreert dit onderdeel van de publieke infrastructuur van de kenniscentra (Colo) binnen haar portal. Zo worden de nieuwste vakinzichten uitgewisseld, geven bedrijven hun behoefte aan jong talent aan, bieden scholen hun kennis aan bedrijven aan en worden jongeren bemiddeld naar een stage en (leerwerk)baan onder transparante en aantrekkelijke voorwaarden.

De community is gekoppeld aan sociale media zoals Hyves en Facebook en zeer toegankelijk voor alle partijen.

Inmiddels telt Nederland zo'n 50 Vakcolleges met meer dan 3.000 leerlingen. De wens is het aantal scholen uit te laten groeien tot meer dan 100 scholen waarin vmbo's en mbo's samenwerken. Daarnaast ontwikkelt Vakcollege Groep momenteel ook andere Vakcollege concepten. Zo heeft straks iedereen in Nederland een Vakcollege dicht in zijn of haar buurt.

Marja van Bijsterveldt, minister van het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap, is enthousiast over dit initiatief: "Vakgilde is een waardevolle toevoeging binnen het vakonderwijs, het versterkt de relatie tussen het onderwijs en bedrijfsleven. Bovendien kunnen leerlingen binnen het sociale netwerk van het Vakgilde met hun leermeester in het erkende leerbedrijf communiceren over de opleiding, de leerwerkbaan en hun verdere carrière. Ook zorgt Vakgilde voor continue betrokkenheid van ouders bij de ontwikkeling van hun kind".

Vanuit de Rijksoverheid wordt het Vakcollege sinds de start ondersteund met enkele miljoenen. Daar bovenop zal Van Bijsterveldt ook in de komende jaren de samenwerking tussen vmbo en mbo ondersteunen. Tevens wil zij de groei van het aantal Vakcolleges stimuleren: "Het is cruciaal om meer jongeren te interesseren voor de Zorg, Techniek of andere beroepsopleidingen. Vakcolleges kunnen daar een belangrijke bijdrage aan leveren", aldus de CDA bewindsvrouw.

Initiatiefnemer, werkloosheidsbestrijder en voorzitter van de Raad van Advies van Vakcollege Groep Hans de Boer: "Het Vakcollege is een specifieke aanpak om goed vakonderwijs in brede zin een impuls te geven. Vakgilde is een logisch vervolg richting de arbeidsmarkt. Opleidings- en scholingsbedrijven en arbeidsmarktintermediairs zijn nauw betrokken bij de totstandkoming van Vakgilde en werken graag met ons samen".