Normal_4360

De Foreest Medical School, het opleidingscentrum van het Medisch Centrum Alkmaar (MCA) kreeg afgelopen maandag complimenten van onderwijsminister Marja van Bijsterveldt, zo meldt de website Nursing.

Vooral de verschillende varianten van de opleiding verpleegkunde waarmee diverse groepen leerlingen worden bediend, oogstte lof. De minister bezocht het MCA afgelopen maandag, om van gedachten te wisselen over de toekomstige, nieuwe opleiding voor mbo-verpleegkundigen.

Versneld opleiden verpleegkundigen
Het opleidingcentrum begon vorig jaar, in samenwerking met het Alkmaarse Horizon College en Hogeschool InHolland, met het versneld opleiden van 'tweede kansers' tot verpleegkundige. De school en het ziekenhuis werken daarbij samen aan het theoretisch deel, de studenten werken in het MCA.

Theorie en praktijk verpleging
Op dit moment maakt Foreest Medical School zich hard voor een nieuwe vorm van onderwijs voor mbo'ers, waarbij ook het theoriegedeelte binnen de muren van MCA plaatsvindt.

'Alleen dan kunnen theorie en praktijk optimaal worden gecombineerd en worden verpleegkundigen goed opgeleid voor een baan in een topklinisch ziekenhuis,' zei Elly van der Maat, hoofd verpleegkundige opleidingen. 'Daarbij moet het onderwijs vooral ook aansluiten bij de huidige generatie jongeren: meer digitaal en interactief en bijvoorbeeld met meer inbreng van professionals uit de praktijk.'

Topklinische ziekenhuizen en opleiding
Ook knelpunten zijn besproken door de minister. Zo sluit het huidige onderwijs in Nederland onvoldoende aan bij de behoefte van topklinische ziekenhuizen en is er onvoldoende aanbod van nieuwe leerlingen. Bovendien voorziet MCA een tekort aan verpleegkundigen als de 30+-subsidieregeling door het rijk wordt ingetrokken.