Normal_4323
Vrijdag 11 februari is het zover: MBO-scholen uit het hele land strijden om de titel MBO Debatkampioen 2011.  Na vier eerdere succesvolle edities in voorgaande jaren organiseert het Nederlands Debat Instituut het toernooi in 2011 opnieuw om het debat als educatieve methode binnen het onderwijs te stimuleren.

Ieder jaar kiest de organisatie een maatschappelijk relevant en actueel thema. Dit jaar is dat 'Misdaad en Straf'. Aan bod komen stellingen als 'Een opvoedkundige tik door ouders/ verzorger is toelaatbaar' en 'In dronken staat autorijden moet even zwaar  bestraft worden als poging tot moord.'

Het MBO Debattoernooi is het hoogtepunt van een seizoen met debattrainingen waaraan 14 MBO's hebben deelgenomen. Alle scholen kregen vooraf van het Nederlands Debat Instituut een intensieve training debatvaardigheden. Door de docenten werden uit de klas de beste debaters gekozen. Elke school levert minimaal één debatteam dat bestaat uit vijf debaters en een jurylid.

Het Nederlands Debat Instituut is het MBO Debattoernooi in 2007 gestart met het doel om het debat als educatieve methode binnen het onderwijs te stimuleren. Debatteren leert jongeren onder andere om een standpunt op een overtuigende manier te presenteren, om te luisteren naar de standpunten van een ander en nog het meest moeilijke: om los van de eigen mening een helder en onderbouwd standpunt in te nemen. Je wordt in een debat immers ingedeeld als voor- of tegenstander, ongeacht je eigen mening.

Het MBO Debattoernooi wordt ook dit jaar weer gehouden in het gebouw van de Hogeschool INHolland in Rotterdam.