Normal_4179
Vmbo-leerlingen die een vervolgopleiding kiezen die bij hen past en waar ze goed in zijn, hebben meer kans om met succes hun mbo-opleiding af te maken. Goede beroepenvoorlichting kan schooluitval voorkomen. Daarom start kenniscentrum ECABO in februari de S-factor campagne, die helemaal draait om een succesvolle studiekeuze.

Schooluitval daalt
Het aantal voortijdige schoolverlaters daalt. Uit de cijfers, die het Ministerie van OCW vorige week bekend maakte, blijkt dat het aantal leerlingen dat in 2009 - 2010 de school heeft verlaten zonder startkwalificatie, nu op 39.600 ligt. Dit is 3.000 lager dan in 2008 - 2009. Met meer aandacht voor goede loopbaanoriëntatie kan dit aantal nog verder naar beneden.

Succesfactor
De website mbowijzer.nl bevat meer dan 40 beroepenfilmpjes en sinds kort kunnen leerlingen hier zelf hun S-factor testen. Een goede opleidingskeuze maak je met je hart en je verstand. Je moet iets kiezen wat bij je past en waar je goed in bent. En als je met die opleiding ook veel kans hebt op een baan dan is de kans op succes groot!

Campagne op Hyves
Op het sociaal netwerk Hyves draait sinds vandaag de S-factor campagne (www.hyves.nl/actie/mbowijzer). Leerlingen kunnen hier hun eigen foto in een videoclip plakken en zo zichzelf zien als succesvolle rapartiest. De campagne is gericht op vmbo'ers, maar ook op mbo'ers die eraan denken om te stoppen met hun opleiding. Leerlingen die niet de juiste opleiding hebben gekozen, vertellen we dat ze beter kunnen switchen van studie dan helemaal stoppen met hun opleiding.

Kans op een baan
Het is voor de maatschappij niet zinvol om mensen op te leiden voor beroepen waar geen vraag naar is. Arbeidsmarktinformatie is daarom erg belangrijk. De S-factor test geeft aan hoeveel kans een leerling heeft om na zijn of haar favoriete opleiding een baan te vinden. Deze informatie is gebaseerd op onafhankelijk arbeidsmarktonderzoek van ECABO. Als kenniscentrum beroepsonderwijs bedrijfsleven is het ons doel dat het bedrijfsleven over genoeg goed gekwalificeerde medewerkers kan beschikken. Om dit te realiseren onderzoekt ECABO zowel de sectorale als de regionale arbeidsmarkt.