Normal_mbo__hbo__school__verpleging__verpleegkunde__leren

De stijging van het aantal vacatures in veel beroepsgroepen zet onverminderd door. De baankansen voor jongeren met een mbo-opleiding blijft daardoor gunstig. Het aantal jongeren met een WW-uitkering neemt daardoor verder af. Dit blijkt uit de nieuwste Basiscijfers Jeugd van het UWV en SBB. Dit meldt de Samenwerkingsorganisatie Beroepsonderwijs Bedrijfsleven (SBB).

In de periode januari tot en met september 2018 ontstonden er ruim 418.000 vacatures op mbo-niveau, 10 procent meer dan in dezelfde periode een jaar eerder. De stijging geldt voor alle beroepsgroepen maar is vooral te zien binnen de sectoren retail, technische installaties en systemen, transport en logistiek en zorg.

De meeste kans op een baan hebben mbo’ers nog altijd in de regio Amsterdam, Midden-Utrecht en Rijnmond. Gorinchem, Midden-Holland en Drenthe staan onderaan met het aantal vrijgekomen werkplekken. Ook het aantal WW-uitkeringen blijft afnemen, alleen in de regio Midden-Limburg is sprake van een lichte toename.

De Basiscijfers Jeugd van SBB en UWV zijn verwerkt in een digitaal dashboard, waar geïnteresseerden eenvoudig de ontwikkelingen per opleidingsniveau, regio en sector kunnen volgen.

Door: Nationale Onderwijsgids