Normal_4079

UTRECHT (ANP) - Het Geldmuseum in Utrecht wil dat meer mbo-jongeren aan de slag gaan als zelfstandig ondernemer. Het museum opent daarom dinsdag de belevenis 'Baas gezocht. Ontdek de ondernemer in jezelf'.

Tijdens deze interactieve tentoonstelling kunnen scholieren ontdekken of het ondernemersbloed in hun lichaam zit. Ook komen succesvolle ondernemers aan het woord en krijgen bezoekers tips over het beginnen van een eigen bedrijf.

Met 'Baas gezocht' richt het Geldmuseum zich op mbo-jongeren die al over hun toekomst aan het nadenken zijn. ''Deze jongeren worden niet altijd als potentiële ondernemer gezien: ze hebben te weinig ervaring, geen geld, onvoldoende contacten of er is soms te weinig aandacht voor dit onderwerp op school.''

Eigen kwaliteiten
De werkloosheid onder mbo-jongeren is relatief hoog en het aantal jonge ondernemers is te laag, stelt het museum. Van de jongeren tot en met 24 jaar zijn er 15.000 ingeschreven bij de Kamer van Koophandel. Dat moeten er over enkele jaren 24.000 zijn.

Met de interactieve ervaring wil het Geldmuseum de maatschappelijke en financiële zelfredzaamheid van mbo-jongeren verhogen ''doordat ze als ondernemer hun eigen kwaliteiten hebben leren inzetten''.

Stacey Rookhuizen
Een groot aantal partijen werkt mee aan het project, waaronder banken, de Kamer van Koophandel en de Belastingdienst.

Stacey Rookhuizen, die op 16-jarige leeftijd een platenlabel oprichtte, zal de tentoonstelling dinsdag openen.