Normal_week_vd_liefde_4

In de Week van de Liefde, van 11 tot en met 15 februari, ervaren veertig scholen en ruim 4.000 leerlingen hoe het is om het in de klas te hebben over relaties en seksualiteit. Het Astrum College in Velp geeft op 11 februari de aftrap van vier nieuwe digitale lessen voor het mbo door de VR EX-perience te gebruiken. In de les 'Veilig vrijen en soa’s' zie je met een VR-bril alle ex-partners van jezelf en je nieuwe geliefde in je slaapkamer staan. Dat maakt zichtbaar dat je wel heel veel mensen moet vertrouwen om veilig zonder een condoom te kunnen vrijen. Bijvoorbeeld ook de ex van een ex. Soa Aids Nederland en Rutgers organiseren de week samen met GGD-en zodat scholen op een leuke en laagdrempelige manier kennismaken met seksuele vorming. Dit melden Soa Aids en Rutgers.

Seksuele vorming urgent

 
Jongeren zijn ontevreden over de kwaliteit van de lessen seksuele vorming, zo blijkt uit grootschalig onderzoek naar de seksuele gezondheid van jongeren in Nederland 'Seks onder je 25e'. Dit onderzoek laat ook zien dat hun kennis over seks is verminderd en dat het condoomgebruik afneemt. Ook is de acceptatie van lhbt-jongeren nog steeds onder de maat. Jongeren beginnen later aan seks en gebruiken anticonceptie beter en er is minder grensoverschrijdend gedrag.
 

Voorkomen van onbedoelde zwangerschap en soa’s

 
Scholen hebben een essentiële rol in de seksuele vorming van jongeren. Door structureel aandacht te besteden aan het thema relaties en seksualiteit worden jongeren (on- en offline) weerbaarder, weten ze beter hun grenzen aan te geven en leren ze op een positieve en gezonde manier omgaan met seksualiteit. Aandacht voor seksuele vorming draagt bij aan het voorkomen van onbedoelde zwangerschap, soa’s en seksuele grensoverschrijding. Deelnemende scholen aan de Week van de Liefde geven minimaal één les over relaties en seksualiteit en worden zo uitgenodigd om na te denken over structureel onderwijs op dit gebied. 
 

Plezier in lesgeven over seksualiteit

 
Het creëren van een veilige sfeer in de klas is belangrijk. Ongemakkelijkheid met het onderwerp kan bij docenten zelf een drempel vormen. Doe ik het wel goed? Hoe ga ik om met persoonlijke vragen? Hoe ga ik om met de schaamte die ik voel? Met een lesmethode als Lang Leve de Liefde heb je een goed gefundeerde en effectieve methode in handen waarmee je in het voortgezet onderwijs op een positieve manier les kunt geven over seks en relaties. 
 
In het mbo blijkt het nog lastiger dan in het voortgezet onderwijs om tijd te vinden voor relationele en seksuele vorming. Uit onderzoek blijkt dat daarom ook een digitaal lespakket gewenst is waarmee de mbo-studenten zelf aan de slag kunnen. Ook deelden verschillende mbo-docenten hoe leerlingen vertellen dat ze het ‘awkward' of ongemakkelijk vinden om met hun docent over seks te praten. Daarom ontwikkelden Soa Aids Nederland en Rutgers vier nieuwe digitale lessen 'Lang Leve de Liefde' voor het mbo. De VR EX-perience maakt deel uit van die lessen en is een aantrekkelijk middel om studenten er bewust van te maken waarom veilig vrijen belangrijk is. 
 
 
Door: Redactie Nationale Onderwijsgids