Op vijf ROC's in Rotterdam komt een blowverbod. Leerlingen van achttien jaar en ouder krijgen voortaan een boete als ze hasj of wiet roken rond de school. Leerlingen onder de achttien krijgen een HALT-straf opgelegd, zo meldt RTV Rijnmond.

De gemeente Rotterdam, het Zadkine en het Albeda geven dinsdag het startsein voor een nieuw aanvalsplan. Binnen twee jaar moet het voorgenomen blowverbod gelden op 25 vestigingen van de twee ROC's.

Drugsgebruik scholieren
Rotterdam is de eerste stad in Nederland die de gezondheid van ROC-studenten in beeld heeft gebracht. De cijfers wijzen uit dat zo'n 10% van de ROC-studenten wel eens harddrugs heeft gebruikt zoals cocaïne, speed of GHB. Een fors deel van dat gebruik is meer dan incidenteel. Zo heeft 6% in de afgelopen maand harddrugs genomen, 14% hasj of wiet gerookt en is 27% van de leerlingen in de afgelopen maand dronken of aangeschoten geweest.

Drugs en alcohol blijven niet beperkt tot de privésfeer: 16% heeft wel eens hasj of wiet aangeboden gekregen rond school.

Onaanvaardbaar
De cijfers zijn voor het stadsbestuur onaanvaardbaar en aanleiding voor een stevige aanpak. Afgelopen maanden is intensief gesproken met studenten, docenten, ouders. Dit heeft geleid tot een aanpak die is ontwikkeld in samenwerking met de ROC's, gemeente, politie en Openbaar Ministerie.

In de nieuwe aanpak die vanaf 2011 zal starten is een belangrijke rol weggelegd voor de eigen verantwoordelijkheid van studenten en die van ouders.

Rol van ouders
Onderwijswethouder Hugo de Jonge rekent daarbij nadrukkelijk op de rol van ouders "Onderzoek wijst uit dat gebruik van drugs en alcohol verband houdt met verzuim, onderprestatie en voortijdige schooluitval.", stelt hij.

"Het probleemgebruik onder deze groep studenten is niet alleen het probleem van de scholen, maar een maatschappelijk probleem dat zich op deze scholen voordoet. Waar ouders mogen rekenen op de school als het gaat om een veilige schoolloopbaan, mogen scholen ook rekenen op inzet van de ouders bij de aanpak van drugs en alcohol."

Afgesproken is dat als een leerling wordt betrapt op blowen of drinken op of rond de school dit gemeld wordt aan ouders en politie.