Normal_4106

Minister van Bijsterveldt neemt de zorgen van onderwijsinstellingen en MBO Raad over het ambitieniveau ten aanzien van het tempo van de invoering van de referentieniveaus in het mbo zeer serieus.

Dit laat zij weten in een schriftelijke reactie op de brief van de MBO Raad van 9 november 2010 en de opmerkingen van de instellingen op de bloemlezing van de implementatieplannen Nederlandse taal en rekenen mbo.

Monitoring
De minister benadrukt het belang van de invoering van de referentieniveaus. Ze verwijst naar het feit dat er in het mbo, de invoering middels pilotexamens wordt gemonitord Ze zegt nogmaals expliciet toe passende maatregelen te nemen wanneer de taal- en rekenprestaties, ondanks de onderwijsinspanningen te laag blijven.

Daarnaast verwijst zij naar de voortgangsrapportage over de invoering van de referentieniveaus, die zij dit voorjaar aan de tweede kamer zal sturen. Deze rapportage zal gaan over de voortgang van de implementatie van de referentieniveaus in het primair onderwijs, voortgezet onderwijs en middelbaar beroepsonderwijs.

In deze rapportage zal zij expliciet aangeven op welke wijze zij rekening houdt met haalbaarheidsvraagstukken in de verschillende onderwijssectoren. De instellingen worden hierover voor de zomer van 2011 geïnformeerd.

Afstemming sectoren
Het is voor de MBO Raad belangrijk dat de minister alle signalen serieus neemt en zorg draagt voor passende maatregelen, wanneer dit nodig blijkt. De MBO Raad blijft echter benadrukken dat de referentieniveaus voor alle onderwijssectoren (po, vo, mbo) gelden en dat er goede afstemming moet zijn tussen deze sectoren.