Normal_studenten_mbo_verpleging_verpleegkunde_zorg

Geen enkel onderwijsniveau heeft zoveel scholen als het mbo. In bijna alle windstreken zijn goede scholen te vinden. Alleen in Zuid-Holland gaat het lastiger. De drie scholen onderaan de Keuzegidsranglijst van roc’s komen uit deze provincie. Dit blijkt uit de Keuzegids Mbo 2019.

Da Vinci, Zadkine en mboRijnland, alle drie uit Zuid-Holland, eindigen onderaan de Keuzegidsranglijst van de brede roc’s. Bij Da Vinci zijn de problemen het grootst bij de horecaopleidingen. Bij Zadkine zit de pijn vooral bij verzorging en toerisme. Fusieschool MboRijnland heeft nog steeds last van de kwaliteitsproblemen van voormalig ROC Leiden, onder andere op het gebied van studiesucces.
 
In de Randstad zijn ook scholen die beter scoren: bij het Nova College dat onder andere in Haarlem en Hoofddorp zit, zijn de studenten over het algemeen tevreden. Dit geldt ook voor ROC Top in Noord-Holland. Het Grafisch Lyceum Utrecht is een goede vakschool in de Randstad. Kritische studenten zijn er ook in Brabant: ROC Tilburg staat ook onderaan.  
 

Topopleidingen 

Het reformatorische Hoornbeeck College staat al jaren op nummer één bij de grote roc’s. Ook het christelijke Menso Alting scoort goed. Daarnaast scoren twee scholen uit Brabant hoog: De Rooi Pannen en ROC ter AA. Aeres Mbo is dit jaar opgeklommen tot het beste aoc. En ook het Zone.college, een samenvoeging van AOC Oost en de Groene Welle, doet het goed in de groene hoek.  
 
Bij de vakscholen staan twee particuliere scholen al jaren aan de top: IVA in Driebergen staat dit jaar op nummer één en specialiseert zich in de mobiliteitsbranche. Tio, de school voor toerisme en hospitality staat op nummer twee. Het SOMA-college is de beste van de bekostigde vakscholen en heeft sterke opleidingen voertuigentechniek.  
 

Andere hoogtepunten uit de gids 

Het gemiddelde uurloon van een mbo-verpleegkundige is dubbel zo hoog als dat van een kapper of verkoper. 
 
Afgestudeerden ict-support en ict-beheer hebben vaak moeite met het vinden van werk, terwijl er een groot tekort is aan hbo-ict’ers. Doorstuderen loont dus voor deze groep. 
 
De Keuzegids telt dit jaar 167 topopleidingen. Vakgebieden met veel toppers zijn particuliere en publieke beveiliging en schilderen en stukadoren. Bij verkoop en handel en ondernemen zijn juist veel opleidingen die sterk ondergemiddeld scoren. 
 
Door: Redactie Nationale Onderwijsgids