Normal_docent_werk_ontslag_leraar_tas

Een leraar van het Koning Willem I College in Den Bosch heeft gepoogd fraude te plegen door de examenresultaten van twaalf mbo-studenten van de opleiding Monteur koude- en klimaatsystemen te verhogen. Hij is ontslagen, zo maakte de school gisteren bekend. Dit meldt het Algemeen Dagblad.

De docent had geprobeerd de scores van een praktijkexamen te verhogen van een onvoldoende naar voldoende of van voldoende naar goed. Volgens het bestuur is de fraude tijdig ontdekt door de afdeling Middelbare Techniek School en de examencommissie en zijn de resultaten gecorrigeerd. Drie studenten zouden moeten herkansen, de overige twaalf zijn geslaagd voor het praktijkexamen.
 
Het college van bestuur noemt het onacceptabel dat de leraar eigenhandig de resultaten probeerde te beïnvloeden. Ze gaat ervan uit dat de leraar louter uit betrokkenheid heeft gehandeld en verder geen valse motieven heeft gehad. De Onderwijsinspectie is geïnformeerd over de fraude.
 
Ondanks het feit dat het erop lijkt dat de fraude een geïsoleerd incident betreft, laat de mbo-stelling toch onderzoeken of er niet eerder of op grotere schaal is gefraudeerd met examens.
 
Door: Redactie Nationale Onderwijsgids