Normal_kind_jongen_boos_autisme_ggz_jeugdzorg_angermanagement_misdragen_interventie

Vandaag ondertekent Fontys Hogeschool de University Pledge waarmee zij vastleggen dat studenten geen stages meer zullen lopen in weeshuizen in het buitenland. De hogeschool doet dit na een oproep van het Better Care Network Nederland, een samenwerkingsverband van kinderrechtenorganisaties. Fontys is de enige school die stopt met weeshuisstages. Andere scholen, zoals Hogeschool VIAA, mbo-school Scalda en ROC West-Brabant blijven wel weeshuisstages aanbieden. Dit blijkt uit navraag van de NOS.

Hechtingsproblematiek

De kinderrechtenorganisaties willen dat onderwijsinstellingen stoppen met weeshuisstages. Uit onderzoek blijkt dat veel kinderen in buitenlandse kindertehuizen nog minstens één ouder hebben. Ze worden daar toch in geplaatst omdat er veel geld valt te verdienen aan buitenlandse bezoekers, zoals stagiairs en vrijwilligers. Ondertussen lopen de kinderen een groot risico op hechtingsproblemen door het komen en gaan van wisselende opvoeders.

Op Hogeschool VIAA zijn ze zich bewust van het risico op hechtingsproblemen “maar dat kan net zo goed in een opvangtehuis in Nederland gebeuren”, aldus een woordvoerder. Op de opleiding leren de studenten om voldoende afstand te houden tot de kinderen. Ook worden stageplekken gescreend zodat stagiairs niet in weeshuizen terechtkomen die vooral geld willen verdienen.

Ook mbo-scholen Scalda en ROC West-Brabant laten weten hun studenten goed voor te bereiden op een stage in kindertehuis in een derdewereldland. Niet alleen vooraf aan hun stage maar ook ter plekke worden studenten voortdurend begeleid. Hechtingsproblematiek is een onderwerp dat altijd aan orde komt, zegt een woordvoerder van ROC West-Brabant.

Campagne Better Care Network

Vandaag is ook de start van een campagne van het Better Care Network om weeshuisstages te ontmoedigen. Tijdens de campagne geeft het netwerk bijvoorbeeld voorlichting aan studenten over de nadelige gevolgen van zo’n stage. Nuffic, de organisatie voor internationalisering in het onderwijs in Nederland, zegt de campagne te ondersteunen. Meer informatie over de campagne is te vinden op www.stopweeshuistoerisme.nl/stage/.

Door: Redactie Nationale Onderwijsgids