Logo_naamloos

De internationaliseringsagenda die minister Van Engelshoven voor de zomer aan de Tweede Kamer stuurt, gaat ook over het mbo. Dat zegt zij toe in haar reactie op een brief van de MBO Raad, SBB, JOB en Nuffic. Dit meldt Nuffic.

Deze organisaties vinden dat het mbo niet mag ontbreken in de visie van de minister op internationalisering. Tot nu toe was alleen bekend dat die over het hoger onderwijs zou gaan. De briefschrijvers halen een advies aan van de Onderwijsraad, die benadrukt dat internationalisering van belang is voor álle onderwijssectoren.

“Met behoud van eigen kenmerken en rekening houdend met onmiskenbare verschillen in de mate van internationalisering, kan het mbo leren van ervaringen van het ho”, laat minister Van Engelshoven ook aan de Tweede Kamer weten. “Voorop staat dat het kabinet het belang van een internationale oriëntatie, ook in het mbo, onderschrijft”.

Het mbo kwam al aan bod in de visiebrief ‘De wereld in’ van de vorige onderwijsminister, Bussemaker. Maar de nadruk lag toen op het hoger onderwijs. Afra Verkerk, teamleider mbo bij Nuffic, hoopt dat het beroepsonderwijs deze keer meer aandacht krijgt. “Juist voor het mbo heeft internationalisering veel toegevoegde waarde.”

Nuffic wil, samen met de MBO Raad, de Jongerenorganisatie Beroepsonderwijs (JOB) en SBB, graag een bijdrage leveren aan de nieuwe internationaliseringsagenda. In hun brief nodigen zij de minister uit voor een gesprek. Ze doen meteen 10 suggesties voor thema’s die daarbij aan de orde kunnen komen.

“Zet in op kansengelijkheid in internationalisering” is wat Verkerk betreft een belangrijk thema. “Alle studenten op alle opleidingen moeten de kans krijgen om een internationale leerervaring op te doen”, is de toelichting bij dat punt. “Daarom is Nuffic, samen met de scholen, hard bezig om instrumenten te ontwikkelen voor internationalisering in de eigen schoolomgeving”, zegt Verkerk.

De organisaties pleiten er bij de minister ook voor om in te zetten op een sterk mbo-profiel in de Europese onderwijsruimte. Daar heeft Van Engelshoven vorige week een begin mee gemaakt bij de Raad van de EU over onderwijs, jeugd, cultuur en sport, waar onder meer de toekomst van Erasmus+ op de agenda stond. De minister wil de deelname van studenten uit het beroepsonderwijs aan dat programma bevorderen.

Door: Redactie Nationale Onderwijsgids