Mbo'ers Leiden aan de slag met energie op Van Gas Los festival mboRijnland

Op mboRijnland in Leiden vond deze week het eerste Van Gas Los festival plaats. Op het festival gingen studenten en bedrijven op een interactieve manier met elkaar aan de slag in workshops over energieneutraal bouwen. Dit meldt provincie Zuid-Holland.

“Het is van belang deze studenten nu snel te gaan klaarstomen voor de toekomst”, zegt Han Weber voorafgaand aan het festival op het mboRijnland. Afgelopen weken waarschuwde Bouwend Nederland en Uneto VNI dat er te weinig technisch personeel wordt opgeleid om de transitie naar aardgrasvrij wonen, zoals afgesproken in het regeerakkoord, soepel te laten verlopen. Er zijn meer technische mbo-studenten nodig. Daarnaast worden de banen een stuk uitdagender voor deze studenten. Zij zullen meer technische kennis moeten hebben van allerlei mogelijkheden en meer advies moeten geven aan hun klanten over de mogelijkheden om van aardgas af te gaan.

Het festival wordt georganiseerd door het ministerie van infrastructuur en waterstaat, het mboRijnland, de gemeente Leiden, het programmabureau WKZH en de provincie Zuid-Holland. Zij vinden dat de rol van de mbo-studenten tot nu toe onvoldoende belicht is en nemen het initiatief hier veel meer aandacht aan te gaan geven. Dit festival is de eerste van een reeks. Ook andere steden en mbo-opleidingen zullen hier in het aankomende jaar bij aanhaken.

Door: Reactie Nationale Onderwijsgids