Normal_geld__stapel__munten

Om de doorstroom van mbo-studenten naar het hbo extra soepel te laten verlopen, stelde het ministerie van onderwijs vorig jaar extra geld beschikbaar. De Dienst Uitvoering Subsidies aan Instellingen (DUS-I) heeft nu bekendgemaakt welke mbo- en hbo-scholen in aanmerking komen voor de subsidie van de eerste aanvraagperiode. Dit meldt de MBO Raad.

Bijna vier op de tien mbo 4-studenten stroomt direct of indirect door naar het hbo. Hun studiesucces ligt in het eerste jaar vrijwel gelijk aan die van havisten: 62 procent van de mbo-studenten gaat na het eerste jaar met een hbo-opleiding door in het tweede jaar van dezelfde opleiding, tegenover 64 procent van de havisten (Monitor Beleidsmaatregelen 2016-2017). 
 
De eerst periode voor subsidieaanvragen van mbo- en hbo-scholen ging 1 augustus dit jaar van start. Het budget lag op 4 miljoen euro. Een voorwaarde was dat scholen tenminste één van de studentenplannen uit de brochure Doorstroom mbo-hbo uitvoeren. Door het grote aantal aanvragen heeft DUS-I deze niet allemaal kunnen toekennen. In totaal ontvangen 11 mbo- en 14 hbo-scholen een subsidie.
 
De tweede aanvraagperiode start op 1 januari 2018. Dan stelt het ministerie 7 miljoen euro beschikbaar. DUS-I raadt scholen aan vanwege de grote belangstelling voor de regeling de aanvraag vóór 1 januari 2018 klaar te zetten in het online aanvraagformulier. Vervolgens kunnen scholen op 1 januari vanaf 12:00 uur de aanvraag indienen.
 
Door: Redactie Nationale Onderwijsgids