Normal_lassen_bouw_metaalbewerking_metaal_mbo

Nederland is tijdens 44e editie van WorldSkills, het 'WK voor beroepen', vertegenwoordigd met 28 deelnemers. Het evenement vindt plats van 14 t/m 19 oktober in Abu Dhabi, Verenigde Arabische Emiraten. De talentvolle Nederlandse jongeren zijn allen nationaal kampioen in hun vak. Dat meldt het Koning Willem I College.

 

Een van hen is Robin Smets, student aan het Koning Willem I College in Den-Bosch. Hij volgt de bbl-opleiding Monteur Koudetechniek en werkt bij Engie Refrigeration in Panningen. De afgelopen maanden werden Worldskills kandidaten geselecteerd tijdens voorrondes, kwalificatiewedstrijden en nationale finalewedstrijden van de mbo-vakwedstrijden Skills Heroes. Tijdens Klimaatvak 2017 behaalde Robin de eerste plaats. Hij mag zich daarom de beste koelmonteur van Nederland noemen. "Mede dankzij mijn uitgebreide kennis van elektro, hoop ik een goede zet te maken. Ik ga mijn uiterste best doen", aldus Robin.

In Abu Dhabi strijden in totaal 1.300 deelnemers uit 77 landen in 51 beroepen voor een plek op het erepodium. Nederland doet mee in 25 vakrichtingen, waaronder koude- en luchtbehandelingstechniek. Experts, afkomstig uit het bedrijfsleven en van scholen, trainen en begeleiden de deelnemers.
Grootste beroepenevent ter wereld

In het Abu Dhabi National Exhibition Centre worden door de organisatie 160.000 bezoekers verwacht tijdens de vier wedstrijddagen. Op het evenement, waar ook een conferentieprogramma plaatsvindt, komen veel internationale prominenten uit de politiek, het bedrijfsleven en het beroepsonderwijs, onder wie een delegatie van vertegenwoordigers van mbo-scholen, brancheorganisaties en het ministerie van Onderwijs uit ons land. Dat maakt WorldSkills tot het grootste beroepenevent ter wereld.

Nederland kan niet zonder goede vakmensen. Daarom promoot WorldSkills Netherlands het belang van vakmanschap en beroepsonderwijs bij jongeren. Dat doet zij door het ontwikkelen en organiseren van diverse evenementen en vakwedstrijden. WorldSkills Netherlands wordt ondersteund door de ministeries van Onderwijs en Economische Zaken en vele partners uit het beroepsonderwijs en bedrijfsleven. 

Door: Redactie Nationale Onderwijsgids