Logo_cruyff-institute_logo

Het netwerk van mbo-opleidingen dat bekend staat onder de naam Johan Cruyff Colleges, dat topsporters en sporttalenten in Nederland de mogelijkheid biedt om hun studie met sport te combineren, bestaat uit vier roc's. Het ROC van Amsterdam (sinds 2004), Noorderpoort in Groningen (sinds 2006), ), ROC West-Brabant, locatie Zoomvliet College in Roosendaal (sinds 2007) en ROC van Twente in Enschede (sinds 2009). Zij verlengen vanaf het studiejaar 2018-2019 de onderlinge samenwerking. Met ROC Nijmegen (sinds 2006) is overeengekomen de samenwerking niet te verlengen. Dit meldt Johan Cruyff Institute.

Het samenwerkingsverband biedt mbo-opleidingen aan met de richtingen ‘Sport & Business’ en ‘Sport & Coaching’. Naast een juiste balans tussen topsport en opleiding, biedt het opleidingsnetwerk goede mogelijkheden voor werkstages in bedrijfsleven, overheid en (sport)organisaties; nauw contact met de verschillende Nederlandse sportbonden en onderwijsinstanties, alsook een internationaal netwerk van opleidingsmogelijkheden.

De regionale opleidingscentra hebben vanaf 2006 een onderlinge samenwerking op het gebied van onder meer onderwijsontwikkeling, programmering en werving van studenten en partners uit bedrijfsleven en overheid. Deze overeenkomst is door alle roc’s verlengd, met uitzondering van het ROC Nijmegen om een onderwijskundig verschil van inzicht. In goed overleg tussen de betrokken roc’s en het Johan Cruyff Institute in Barcelona is overeengekomen de onderlinge samenwerking dan ook niet te verlengen. Dit betekent dat dit studiejaar de laatste lichting studenten is gestart bij het Johan Cruyff College in Nijmegen.

De Johan Cruyff Colleges maken deel uit van het Johan Cruyff Institute netwerk, met het hoofdkantoor in Barcelona. Dit internationale, academische netwerk bestaat uit Johan Cruyff Colleges (mbo), Johan Cruyff Academies (hbo) in Nederland en Johan Cruyff Institutes (Postgraduate, Master en Executive Education) wereldwijd, waaronder één in Amsterdam. Meer informatie: www.cruyffinstitute.nl.

Door: Redactie Nationale Onderwijsgids