Normal_techniek_student_auto

Hoe komen Gelderse bedrijven aan vakmensen in een arbeidsmarkt die steeds krapper wordt? Hoe maak je jongeren warm voor een vakopleiding in de techniek? Hoe dicht je het ‘gat’ tussen onderwijs en de arbeidsmarkt? Dat laten bedrijven en scholen in de regio zien op de Zomertour Gelderland Werkt! Dit meldt provincie Gelderland.

Vorige week bracht CBS de nieuwste economiecijfers uit. De economie zit weer in de lift, maar de arbeidsmarkt wordt steeds krapper. Het aantal vacatures stapelt zich op. Één op de vier bedrijven heeft moeite om goed opgeleid personeel vinden. Vooral in de techniek en de ict is een groeiend tekort aan vakmensen. Het aantal jongeren dat een techniekopleiding kiest daalt ieder jaar. Techniek is steeds meer een tweede keuze geworden.

Hoe dicht je het ‘gat’ op de arbeidsmarkt? Het initiatief daarvoor moet uit de regio komen, waar bedrijven en scholen elkaar nog kunnen vinden. Tijdens de Zomertour bezoekt gedeputeerde Michiel Scheffer initiatieven die de arbeidsmarkt versterken. Zoals The Human Factory die het personeelstekort in de papierindustrie te lijf gaat, het Geofort in Herwijnen dat jongeren laat zien hoe spannend een baan in de techniek kan zijn en de Robotschool van AWL in Harderwijk, die vakmensen leert omgaan met industriële robots.

De Zomertour Gelderland Werkt! gaat 23 augustus naar apparatenfabriek ARA in Aalten, 25 augustus naar Geofort in Herwijnen en 30 augustus naar het Poultry Expertise Centrum in Barneveld.

Door: Redactie Nationale Onderwijsgids