Normal_school_klas_leeg_stoel_tafel

Leerplichtambtenaren mogen na het overtreden van de wet niet langer controles uitvoeren op Rotterdamse scholen. De gemeente Rotterdam heeft daardoor geen controle meer op de verzuimregistratie, waardoor scholen vaker kunnen wegkomen bij overtredingen. Dat meldt het AD.

Zo werd onlangs nog bekend dat bij scholengemeenschap Zadkine leerlingen genoteerd stonden als aanwezig, terwijl ze in werkelijkheid spijbelden. Volgens de Leerplichtwet moeten leerlingen verplicht op school aanwezig zijn. Spijbelen leerlingen, dan moeten scholen voor basis- en voortgezet onderwijs en mbo-instelling daarvan verplicht melding maken bij het ministerie van Onderwijs. Om dat te controleren werkte de gemeente Rotterdam tot vorig jaar samen met de Onderwijsinspectie. Ontdekte de gemeente fouten op scholen, dan kon de Onderwijsinspectie overgaan op het uitdelen van boetes. Dat blijkt nu dus volgens de Leerplichtwet niet geoorloofd.

De rechter oordeelde dat alleen de Onderwijsinspectie controles uit mag voeren op scholen wat betreft spijbelgedrag. Op het Albeda College zijn de uitgedeelde onrechtmatige boetes daarom vernietigd. Nu de gemeente geen verzuimcontroles meer mag uitvoeren, worden eventuele fraudes met de registraties van spijbelaars minder snel ontdekt.

Wel wordt er verwacht dat de gemeente over een aantal jaar weer mag controleren, al zal dat niet voor 2019 gebeuren. Tot die tijd wordt geprobeerd controles vrijwillig uit te laten voeren. 

Door: Redactie Nationale Onderwijsgids