Normal_drone

Aankomend schooljaar kunnen studenten van MBO College Airport, onderdeel van het ROC van Amsterdam, zich specialiseren in drone-technologie en drone-toepassingen. De drone is niet meer weg te denken en de economische en maatschappelijke betekenis hiervan neemt toe. Om die reden ontwikkelt het ROC van Amsterdam als eerste mbo-instelling een generieke opleiding rondom drones. Dat meldt ROC Amsterdam.

De drone-module is een extra toevoeging aan de luchtvaartopleidingen van MBO College Airport. Sinds dit schooljaar zijn de zogenoemde keuzedelen onderdeel van het mbo-onderwijs. Studenten volgen een opleiding die zij aanvullen met keuzedelen waarmee zij zich verder specialiseren in hun beroep.

Student Vliegtuigonderhoudstechniek Avionica Anil denkt dat het gebruik van drones in de toekomst net zo normaal is als het gebruik van mobiele telefoons nu. Hij is enthousiast over de drone-module: “Wereldwijd zijn er organisaties die drones inzetten voor bijvoorbeeld ontwikkelingshulp, zoals het bevoorraden van afgelegen gebieden.”

De module Drone-Technologie gaat in op luchtvaartwetgeving en meteorologie. Maar ook programma’s schrijven voor zelfstandig vliegende drones en het samenstellen, ontwerpen & bouwen komt aan de orde. Bij de ontwikkeling van de keuzedelen wordt landelijk samengewerkt met andere mbo-instellingen, waaronder ROC Twente.

MBO College Airport werkt voor de ontwikkeling van de opleiding samen met de Dutch Drone Academy. Zij waren eerder al betrokken bij het ontwikkelen van dronewetgeving binnen de overheid. In de ontwikkeling van de eerste generieke drone-module van Nederland heeft MBO College Airport een leidende positie binnen het mbo. Met deze stap wordt het voor veel jongeren, die doorgaans al een sterke affiniteit hebben met drones, eindelijk mogelijk deze passie met een professie te verbinden”, zegt Parcival I. Hofland, CEO Dutch Drone Academy.

Ook wordt er samengewerkt met het Drone Center Valkenburg. Daar wordt in samenwerking met het bedrijfsleven een Drone Lab ontwikkeld. De school is als marktleider de toonaangevende vakschool op gebied van beroepsopleidingen voor de luchtvaart en luchthaven in Nederland. Meer dan 3.000 studenten en werkenden volgen dagelijks luchtvaart gerelateerde beroepsopleidingen. Dit doen zij voor gerenommeerde luchtvaartbedrijven als KLM, Koninklijke Luchtmacht en Royal Schiphol Group.

Door: Redactie Nationale Onderwijsgids