Lector Fontys Hogeschool Bart Wernaart wint eerste Melanie Petersprijs

Het Rathenau Instituut heeft de eerste Melanie Petersprijs toegekend aan lector Bart Wernaart van Fontys Hogeschool. Dinsdagavond kreeg hij de prijs overhandigd van juryvoorzitter Daan Roovers in TivoliVredenburg. Dat meldt het Rathenau Instituut. 

Het Rathenau Instituut heeft de tweejaarlijkse Melanie Petersprijs ingesteld ter ere van Melanie Peters (1965-2021). Zij was van 2015 tot haar overlijden op 11 augustus 2021 directeur van het Rathenau Instituut.

Bestuursvoorzitter Maria Henneman: "We hebben de prijs ingesteld omdat Melanie Peters als geen ander in staat was om de impact van wetenschap, technologie en innovatie op ons leven te agenderen. Zij versterkte daarover de dialoog in de samenleving met aandacht voor de gedeelde publieke waarden. Het werk van Bart Wernaart levert een heel waardevolle bijdrage aan deze dialoog."

Drones 

Wernaart krijgt de prijs voor zijn project ‘Moral Data City Hunt’. Dat is een nieuwe methode om inwoners te betrekken bij ethische beslissingen over concrete technologische toepassingen in hun stad, zoals de inzet van drones.

"Het project maakt inzichtelijk welke waarden belangrijk zijn voor inwoners, en waar die waarden mogelijk in conflict zijn met elkaar", vertelt juryvoorzitter en filosoof Daan Roovers. "Het project is interactief en laagdrempelig, en zorgt dat burgers kunnen meepraten over het gebruik van technologie in het dagelijks leven. We zien veel potentie in verdere uitbreiding van dit project."

Burgerparticipatie in technologieontwikkeling 

"Ik voel me ontzettend vereerd met deze prijs", zegt Bart Wernaart. "Ik ben erg blij dat de prijs gaat naar toegepaste wetenschap. Bij het hbo staan we met één been in de klei, en met het andere been in de wetenschap. Ik ben dankbaar voor de erkenning van onze Moral Data City Hunt-methode, waarmee we richting willen geven aan burgerparticipatie in technologieontwikkeling."

De jury 

Het Rathenau Instituut ontving dertig voordrachten voor deze eerste Melanie Petersprijs. De jury bestond uit: Daan Roovers (filosoof, voormalig Denker des Vaderlands), Peter-Paul Verbeek (hoogleraar Filosofie en Ethiek van Wetenschap en Technologie, en rector magnificus van de Universiteit van Amsterdam) en Eva Meijer (dochter van Melanie Peters en derdejaars student Geschiedenis).

De volgende editie van de Melanie Petersprijs vindt plaats in 2024.

Door: Nationale Onderwijsgids