Normal_rss_entry-88984

Het tekort aan personeel in de bouw neemt flink toe. Vooral aan timmerlieden, metselaars en installatiemonteurs is een schreeuwend gebrek. Ook liggen er veel kansen voor voorbereidend bouwpersoneel, zoals werkvoorbereiders en uitvoerders, zo meldt uitkeringsinstantie UWV vrijdag.

Het UWV verwacht tot en met volgend jaar een toename van 13.000 banen voor werknemers in de bouw. Daarnaast wordt voor zzp’ers een groei van nog eens 4000 banen verwacht. Het aantal vacatures loopt daardoor op tot 35.000, van 20.000 op het dieptepunt van de crisis.

De vergrijzing in de bouwsector neemt toe waardoor de sector de komende jaren veel personeel zal verliezen. Dit verlies wordt niet opgevangen door de instroom van jongeren. Tijdens de crisis waren er maar weinig leerbanen beschikbaar waardoor ook weinig jongeren voor een bouwopleiding kozen. Dit bleek onder meer al uit de Rapportage arbeidsmarkt- en onderwijsinformatie 2016 van Volandis. Het kennis- en adviescentrum waarschuwde dat het op termijn hierdoor moeilijk zal worden aan voldoende mensen te komen om de toenemende bouwproductie uit te kunnen voeren. Het is nu aan zowel bedrijven als werknemers om zelf te investeren in hun toekomst door scholing, aldus Volandis.  

Door: ANP en Redactie Nationale Onderwijsgids