Normal_yalp_fono_outdoor_dj_tafel_met_jongeren_web

Dinsdag 9 mei om 12.00 uur onthult bestuurslid Trudy Vos van ROC van Twente bij de locatie Gieterij in Hengelo de Yalp Fono. Dit is een outdoor DJ-tafel die onder de overkapping bij de ingang van het gebouw komt te staan. ROC van Twente wil met de DJ-tafel een plek creëren waar studenten samenkomen en vanaf hun smartphone muziek versterkt kunnen afspelen en mixen. De DJ-tafel komt op de huidige rookplek die in het kader van de ‘Gezonde School’ wordt verplaatst naar de zijkant van het gebouw. Dit meldt ROC van Twente.

De outdoor DJ-tafel Yalp Fono is gemodelleerd naar het voorbeeld van huidige DJ-tafels in samenwerking met professionele DJ's. Studenten kunnen muziek maken vanuit hun telefoon die de tafel vervolgens live versterkt of door de samples te gebruiken die in de Yalp Fono zijn geïntegreerd. Daaraan kunnen ze effecten toevoegen of kanalen door elkaar mixen. Na de officiële onthulling, op dinsdag 9 mei, verzorgt de professionele DJ Rexon van de Amsterdamse Pro DJ School een workshop om studenten en medewerkers de basisbeginselen te leren.

Het verhuizen van de rookplek en het plaatsen van een DJ-tafel past bij het feit dat ROC van Twente een ‘Gezonde School’ wil zijn. ROC van Twente stimuleert een gezonde en bewuste leefstijl. Daar hoort meer bewegen, zoals dansen bij de DJ-tafel en het ontmoedigen van roken natuurlijk helemaal bij. Vanaf 1 mei is roken onder de overkapping bij de ingang van het schoolgebouw niet meer toegestaan. De nieuwe rookplek is een tijdelijke voorziening, want vanaf 1 januari 2020 is het wettelijk verboden om op schoolpleinen te roken.

De DJ-tafel is een beloning voor studenten in het kader van het project ‘Schoon Belonen’. Aan het begin van het schooljaar is er fanatiek gecontroleerd op het zwerfvuil rondom de school. Via stickers op stoeptegels en meer prullenbakken worden studenten erop gewezen hun plastic zakjes, blikjes e.d. in de prullenbak te gooien. Uit metingen blijkt dat er veel minder zwerfvuil rondom de locatie Gieterij is. Vooraf was toegezegd door ROC van Twente en de Gemeente Hengelo dat de studenten bij “goed gedrag” beloond zouden worden.

Door: Redactie Nationale Onderwijsgids