Normal_kinderen__meisjes__meisje__schrijven__kleuren__vrienden

Naast de Onderwijsinspectie schrijven andere professionals en organisaties in het onderwijs ook hun 'Staat van'. De leerlingen deden dat vier jaar geleden voor het eerst. Leraren en schoolleiders volgden en dit jaar verschijnen er maar liefst 7 'Staten van'. Nieuw zijn de Staat van de Ouders, de Staat van de Universitaire Lerarenopleidingen, de Staat van het Internationaal Onderwijs en de Staat van het Nederlands Onderwijs in het Buitenland. Dit meldt de Inspectie van het Onderwijs.

17 leerlingen en studenten, van basisschool tot hoger beroepsonderwijs, werkten mee aan de Staat van de Leerling. Zij bogen zich over actuele, pittige thema’s als passend onderwijs, kansenongelijkheid en de leraar. Dit resulteerde in een magazine met interviews, columns, kunstwerken en enquêteresultaten.
 
In de derde editie van de Staat van de Leraar wordt voortgebouwd op de eerdere onderzoeksrapporten. De onderzoekers gaan dieper in op de professionele ontwikkeling van de leraar. Dat doen zij door uit te zoomen van professionalisering naar professionele ruimte. Deze publicatie is gemaakt door de Onderwijscoöperatie.
 
Schoolleider zijn is een vak. Sterker nog, de schoolleider heeft als sleutelfiguur grote invloed op de kwaliteit van de school. Wat is de staat van de schoolleider anno 2017? De Staat van de Schoolleider is gemaakt door de Algemene Vereniging Schoolleiders (AVS) en de VO-raad.
 
Nieuw is de Staat van de Ouder, een uitgave van Ouders & Onderwijs. 
 
De Stichting Internationaal Onderwijs in Nederland SIO heeft voor de eerste keer 'De staat van het Internationaal Onderwijs in Nederland' uitgegeven. Daarmee wil de stichting komen tot een betere informatievoorziening over dit onderdeel van het onderwijsbestel in Nederland. 
 
Buiten onze landsgrenzen, van Sofia tot Singapore en van Santiago tot Surrey, krijgen duizenden Nederlandse en Vlaamse kinderen les in hun moedertaal. De Stichting Nederlands Onderwijs in het Buitenland (NOB) maakte Staat van het Nederlands Onderwijs in het Buitenland.
 
Goed onderwijs is niet alleen een voorwaarde voor de ontwikkeling van het individu en zijn of haar talent, maar ook de belangrijkste conditie voor de groei van onze collectieve welvaart en welzijn. Leraren zijn de bepalende factor voor de kwaliteit van het onderwijs De Staat van de Universitaire Lerarenopleiding  is gemaakt door de VSNU.
 
Door: Redactie Nationale Onderwijsgids