Normal_kinderen__fietsen__helm__beweging__sport__mountainbiken__mountainbike

De smartphone is niet weg te denken bij jongeren, zelfs niet tijdens het fietsen. Even snel een appje lezen, liedje zoeken of een update bekijken is verleidelijk, maar ook gevaarlijk tijdens het fietsen. Daarom is de landelijke Fietsmodus-campagne weer van start gegaan. De campagne loopt van 1 april tot en met 31 juli. Dit meldt provincie Utrecht.

aarlijks vallen er tientallen gewonden en doden door het gebruik van een smartphone tijdens het fietsen. Vooral scholieren zijn snel afgeleid in het verkeer, de Fietsmodus-app moet jongeren verleiden om ‘smartphonevrij’ te fietsen. De app beloont jongeren met punten van goed gedrag als ze hun mobiel niet gebruiken tijdens het fietsen. Zij maken vervolgens kans op bioscoopkaartjes of speakerboxjes. De app is vooral voor jongeren tussen de 12 en 21 jaar, maar kan door iedereen gebruikt worden, want ook steeds meer volwassenen gebruiken hun smartphone in het verkeer.
 
Bij 1 op de 5 fietsongelukken waar een jongere bij betrokken is, speelt het smartphone-gebruik een rol. 1 op de 4 jonge fietsers (12 tot 21 jaar) leest regelmatig tot heel vaak sociale media berichten tijdens het fietsen. 1 op de 5 schrijft regelmatig tot heel vaak zelf berichten en zo'n 10 procent bekijkt regelmatig Youtube filmpjes op de fiets (bron: NIPO december 2015).
 
Vorig jaar konden scholieren eenmalig punten sparen voor de Fietsmodus Schoolchallenge. De leerlingen van het Montessori Lyceum Herman Jordan uit Zeist hebben de meeste kilometers gefietst zonder de smartphone te gebruiken en daarmee de regioprijs, een Radio 538-feest, gewonnen.
 
Door: Redactie Nationale Onderwijsgids