Normal_depressie_ongelukkig_verdrietig

In Rotterdam gaan mbo’s, hbo’s en de gemeente onderzoeken hoe voorkomen kan worden dat jongeren met psychische problemen uitvallen. In het project ‘Koplopers’ wordt gekeken welke obstakels studenten met psychische problemen tegenkomen tijdens het studeren en bij het zoeken naar werk. Dit meldt het Algemeen Dagblad.

Op Hogeschool Rotterdam bijvoorbeeld kampt 7,1 procent van de studenten met psychische problemen. Hierdoor stoppen ze eerder met hun studie of kunnen ze moeilijker een stage of een baan krijgen. Het project ‘Koplopers’ wil zoveel mogelijk studenten een kans bieden hun studie af te ronden en een baan te vinden, ondanks de psychische problemen.
 
Aan het onderzoek werken zeven ervaringsdeskundigen mee. Zij studeren of zijn net afgestudeerd aan Hogeschool Rotterdam, Inholland of Zadkine en hebben zelf ervaring met psychische problemen zoals depressie, trauma of autisme. Samen met onderzoekers werken zij aan een set aanbevelingen. 
 
Met het onderzoek willen de onderzoekers scholen, docenten en studenten meer bewust maken van het bestaan van en de omgang met studenten met psychische problemen. Studenten kunnen op verschillende manieren geholpen worden om te kunnen blijven studeren en niet buiten de boot te vallen. Elke jongere moet hierin begeleiding op maat krijgen.
 
Door: Redactie Nationale Onderwijsgids