Normal_techniek__mbo__hbo__uni__samenwerken__studenten__elektrisch

De MBO Raad stelt de samenwerking met de werkgevers in de Techniek en Bouw ter discussie. De raad is boos over de negatieve houding van werkgevers over de kwaliteit van mbo’ers en het tekort aan technisch personeel. Dit meldt MBO Raad.

Voorzitter van de MBO Raad Ton Heerts vraagt zich af of het bedrijfsleven en het middelbaar beroepsonderwijs nog wel samen verder kunnen, nu gesteld wordt dat er te weinig samenwerking is. Aanleiding hiervoor is de aanhoudende kritiek van werkgevers in de Techniek en Bouw. Een dieptepunt vorige week waren uitspraken in de media zoals dat “mbo'ers voor de werkloosheid worden opgeleid” en dat er “harder in het mbo moet worden ingegrepen”.
 
Heerts vindt dat er in de regio juist goed wordt samengewerkt tussen scholen en bedrijven, zoals  in het Techniekpact, bij de Bouwagenda en in de Centra voor Innovatief Vakmanschap. Hij vindt de kritiek in de media dan ook volledig misplaatst. “Het mbo draagt in de breedte ongekend veel bij aan het laag houden dan wel omlaag brengen van de jeugdwerkloosheid. We hadden ook tijdens de crisis van de afgelopen jaren een lage werkloosheid in vergelijking met andere landen in Europa. En de kwaliteit van het mbo en de aansluiting van de opleidingen op de arbeidsmarkt worden nationaal en internationaal erkend.” 
 
Door de negatieve uitspraken wordt een beeld van het beroepsonderwijs gecreëerd dat ver af staat van de werkelijkheid, volgens Heerts. De MBO Raad zal de werkgevers in de Techniek en Bouw maar ook VNO-NCW en MKB Nederland uitnodigen voor een gesprek.
 
Door: Redactie Nationale Onderwijsgids