Normal_samenwerking_fusie_handen_schudden

Het beroepsonderwijs in Gelderland moet meer gaan samenwerken met onderwijsinstellingen in China. Dat zegt gedeputeerde Michiel Scheffer na zijn werkbezoek aan Bejing en Hubei. Vooral op het gebied van voeding, afvalloos produceren en technologie in de industrie kunnen scholen elkaar versterken. Dit meldt provincie Gelderland.

Michiel Scheffer: “De beste oplossingen voor de uitdagingen van de 21e eeuw vinden we door samen te werken. Hoe gaan we om klimaatverandering, robotisering en het voeden van 9 miljard mensen? Dat zoeken begint met het delen en verspreiden van kennis.”
 
De Wittenborg University uit Apeldoorn geeft het goede voorbeeld door een samenwerking aan te gaan met de Wuhan Business University. In aanwezigheid van wethouder Johan Kruithof en Michiel Scheffer werd de samenwerking deze week bekrachtigd. De onderwijsinstellingen gaan samenwerken door studenten uit te wisselen, over en weer gastcolleges te geven en samen curricula (leerplannen) voor lessen te verzorgen.
 
In Bejing en Hubei, de zusterprovincie van Gelderland, pleitte Michiel Scheffer bij het Ministerie van Industrie voor meer samenwerking tussen het mbo- en hbo-onderwijs. Een ambitie die wordt gedeeld. In Hubei was herkenning op thema’s als voedingsproductie en afvalloos produceren. In Bejing zou de samenwerking zich kunnen richten op semiconductors en smart industry. Michiel Scheffer roept bedrijven en scholen op die samenwerking te zoeken. 
 
Gedeputeerde Scheffer sloot het werkbezoek aan China af met een gastcollege op de Wuhan Business University. Hij ging daarbij in op de geschiedenis en toekomst van innovatie in Azie en Europa. Scheffer: “Ik voel bij de Chinese studenten dezelfde maatschappelijke betrokkenheid als bij studenten bij ons in Gelderland. Ze willen zich samen inzetten voor een betere wereld. Dat enthousiasme moeten we voeden door studenten met elkaar in contact te brengen en kennis te delen.” De Wuhan Business University heeft Michiel Scheffer benoemd als hoogleraar economie en innovatie.
 
Door: Redactie Nationale Onderwijsgids