Normal_zorg_studie_leerling_verpleging_verpleegkundige_student

Door de Regionale Sectorplannen Zorg hebben 68.000 medewerkers in de zorg scholing gevolgd. Dit blijkt uit cijfers die RegioPlus vorige week heeft gepresenteerd aan demissionair staatssecretaris Van Rijn van Volksgezondheid. De regionale samenwerking met onderwijs en overheid zijn onmisbaar voor de aanpak van personeelstekorten. Dat meldt RegioPlus. 

Werkgevers in de zorgsector hebben extra opleidingsplaatsen gecreëerd en ruim 68.000 medewerkers hebben scholingen en trainingen gevolgd. Hierdoor zijn zij voorbereid op de vele veranderingen en ontwikkelingen in de zorg, zoals de wijkgerichte aanpak, het werken in zelfsturende teams, de focus op versterking van de eigen regie en zelfredzaamheid door patiënten of cliënten en de inzet van ICT en domotica. Ook zijn medewerkers opgeleid naar een hoger niveau, bijvoorbeeld mbo- naar hbo-niveau.
 
Het unieke van de Regionale Sectorplannen Zorg is de regionale aanpak en samenwerking met werknemersorganisaties zoals CNV, in combinatie met de landelijke organisatie, controle en verantwoording. Hierdoor zijn uitvoeringskosten relatief laag en de kwaliteit hoog. Cruciaal in de aanpak is ruimte voor regionale invulling wat betreft type scholing, aantallen en opleidingsniveau.
 
De aanpak en resultaten bieden perspectief voor de toekomst, juist nu de sector weer voor nieuwe uitdagingen komt te staan. Waar tot voor kort nog sprake was van personeelsoverschotten, ontstaan nu tekorten. Jelle Boonstra, directeur RegioPlus: “We zijn er nog niet. We moeten blijven investeren in de kennis en kunde van medewerkers in de zorg. Zij zijn de drijvende kracht achter ons zorgstelsel. Ook de instroom van nieuw zorgpersoneel is hard nodig. Onze regionale aanpak en samenwerking met onderwijs en overheid zijn hierin onmisbaar.”