Normal_bejaarde_en_verzorger

Hogeschool Zeeland, mbo-school Scalda en vijf Zeeuwse ouderenorganisaties hebben een praktijkopleiding gelanceerd die studenten opleidt tot verzorgenden in de ouderenzorg. Vorige week waren staatssecretaris Van Rijn van Volksgezondheid en minister Bussemaker van Onderwijs aanwezig bij de opening van de opleiding die komend schooljaar officieel van start gaat. Dat meldt PZC.

In heel Nederland, zeker in Zeeland, wordt er een groot tekort aan personeel in de ouderenzorg verwacht. “Twintig procent van het verzorgend personeel in Zeeland is nu al ouder dan 55. De instellingen verliezen de komende jaren dus veel goed opgeleide en ervaren medewerkers. Het aantal vacatures is sinds 1 september al explosief gestegen: van 141 naar 282”, zegt Monica Roose van stichting ViaZorg.

Hoewel werklozen via het UWV worden omgeschoold naar verzorgenden IG, is er meer actie nodig om het verwachte tekort aan personeel op te vangen. Daarom is de praktijkopleiding ‘Zeeuwse Praktijkroute Ouderenzorg’ in het leven geroepen. Mbo-studenten kunnen de opleiding vanaf september volgen. Eerst tot niveau 3, later eventueel tot niveau 4 of hbo.

Het is niet de bedoeling dat leerlingen klassikaal kennis opdoen over de ouderenzorg. Vanaf de start van de opleiding lopen ze mee in de thuiszorg, in een woongroep of verzorgingshuis. Scalda hoopt studenten zo te motiveren en tegelijkertijd de nodige vaardigheden bij te brengen.

Staatssecretaris Van Rijn noemt de opleiding een voorbeeld voor de rest van Nederland. Hij is enthousiast over de samenwerkende scholen en zorginstellingen. De meewerkende zorginstellingen zijn: Zorggroep Ter Weel, Allévo, ZorgSaam, WVO Zorg en SVRZ.

Door: Redactie Nationale Onderwijsgids