Normal_fietsen_schoolplein

Amsterdamse jongeren pakken steeds vaker de tram in plaats van de fiets als vervoersmiddel naar school. Uit de Beweegatlas van de gemeente Amsterdam blijkt dat slechts 17 procent van de jongeren in Amsterdam de beweegnorm haalt. Volgens deze norm zouden ze één uur per dag moeten bewegen. Het Nederlandse gemiddelde is 27 procent. Dat meldt het Parool.

Vooral Turkse en Antilliaanse jongeren bewegen het minst (11 procent), gevolgd door Amsterdamse meisjes (13 procent). Verontrustende cijfers, vindt zorgwethouder Eric van der Burg. Hij zet zich al langer in om overgewicht onder kinderen en jongeren tegen te gaan. “Kinderen die op jonge leeftijd voldoende bewegen, doen dat als volwassene ook”, zegt Van der Burg.

Bewegende jongeren hebben een actiever brein dan stilzittende jongeren. Fietsen naar school kan hieraan een bijdrage leveren, net als buiten spelen. Zo heeft fietsen een positief effect op de alertheid en leidt buiten spelen tot een beter werkgeheugen en empathisch vermogen, zegt hoogleraar neuropsychologie Erik Scherder van de Vrije Universiteit. Hij vindt dat ouders het goede voorbeeld moeten geven door zelf meer te bewegen en pleit voor verplicht gymnastiekonderwijs op alle scholen. 

Door: Redactie Nationale Onderwijsgids