Logo_rvt-logo_cmyk

ROC van Twente start met een nieuwe specialistenopleiding bedoeld voor aankomende leidinggevenden. De eerste lesdag is op dinsdag 16 mei op locatie De Gieterij in Hengelo. Het bijzondere aan deze opleiding is dat het gaat om een éénjarig mbo-traject op niveau 4 dat geschikt is voor leidinggevenden, ongeacht de branche waarin zij werkzaam zijn. Dit meldt ROC van Twente.

Uit onderzoek van de stichting Samenwerking Beroepsonderwijs Bedrijfsleven (SBB) is gebleken dat binnen veel sectoren behoefte is aan leidinggevenden op mbo-niveau, meestal in de rol van meewerkend voorman/-vrouw. Op basis van werkervaring stromen mbo'ers op de arbeidsmarkt vaak door naar de functie van leidinggevende. De verantwoordelijkheden die bij deze functies horen, vragen meer dan alleen vakkennis. Daarom wordt tijdens de opleiding vooral aandacht besteed aan leiderschapsstijlen, communicatie en groepsdynamiek, ziekte/verzuim, werving en selectie en functioneren/beoordelen.

Alle onderdelen worden zoveel mogelijk praktijkgericht behandeld met behulp van testen, multimedia, oefeningen en rollenspelen. Deelnemers gaan één dag in de week naar school hebben daarnaast een baan van minimaal 18 uur per week. Uiteraard komen ook verplichte algemene vakken zoals Nederlands, Engels en rekenen aan de orde. Het succesvol afronden van de opleiding levert een erkend mbo-4 diploma op.

Deze opleiding is geschikt voor iedereen die leidinggeven als uitdaging ziet en zich als leidinggevende verder wil profileren. Bedrijven kunnen gebruik maken van de Subsidieregeling Praktijkleren. Op www.rocvantwente.nl is de opleidingsinformatie (opleiding Leidinggevende team/afdeling/project) te vinden.

Door: Redactie Nationale Onderwijsgids