Normal_depressie__verdrietig__meisje__vrouw

Nederlandse jongeren praten niet over depressieve gevoelens met hun leerkrachten of klasgenoten. Dat blijkt uit een grootschalige Facebookenquête onder ruim 11.000 jongeren tussen de 12 en 19 jaar, uitgevoerd door de Mental Health Foundation. Dit meldt Blikopnieuws.nl.

Uit de enquête blijkt dat ruim 56 procent van de 11.000 ondervraagde jongeren depressieve periodes doormaakt. “Ik ben enorm geschrokken van deze cijfers”, aldus Esther van Fenema, psychiater aan het LUMC Leiden. “Deze cijfers tonen aan hoe groot de schaamte nog is onder jongeren over depressieve gevoelens en hoe hard het nodig is om voorlichting te geven aan scholen, jongeren en hun ouders.”
 
Oorzaken van depressiviteit zijn angstgerelateerd: jongeren geven aan bang te zijn voor de dood, voor de toekomst, om te falen. Ook eenzaamheid wordt genoemd. “Jongeren houden met elkaar een façade overeind”, concludeert Van Fenema. “Je moet leuk en succesvol zijn. Falen is geen optie.”
 
Slechts 14 procent van de ondervraagde jongeren praat over zijn depressie met een  vertrouwenspersoon op school en maar 18 procent durft depressieve gevoelens te delen met klasgenoten. Van Fenema hoopt dat het Depressiegala bijdraagt aan meer openheid. Maar, zegt ze: “Voorlichting op scholen is noodzakelijk om de symptomen van depressie op tijd te herkennen”.
 
Door: Redactie Nationale Onderwijsgids