Normal_les_leerkracht_docent_leerling_klas_kinderen

De heersende griepepidemie doet het Haagse basisonderwijs de das om. Leraren zitten thuis met griep, maar vervanging is bijna niet meer te krijgen. De vervangingspools zijn leeg. Dit meldt het Algemeen Dagblad.

Scholen hebben het hoofd tot nu toe boven water weten te houden door flexibel om te springen met het lerarentekort. Zo staat bij de één de directeur tijdelijk voor de klas. Een ander zet uit nood de remedial teacher in. “Het is op het moment heel spannend'', zegt bestuurder Ewald van Vliet van Lucas Onderwijs. “Het betekent dat we leerlingen naar huis moeten sturen als de griepgolf nog iets langer aanhoudt.''
 
Ook in onder andere de provincie Friesland en in Rotterdam zorgt de griep voor problemen. Maar in Den Haag is het probleem nog groter: elke basisschool in de stad heeft vanaf 2018 structureel een of meerdere leraren te weinig. Tijdens een griepgolf is dit tekort nu al merkbaar. Niet alleen op basisscholen wordt het lerarentekort zichtbaar, ook voor middelbare scholen en technische mbo's geldt dat er te weinig docenten beschikbaar zullen zijn. Het gaat dan voornamelijk om de exacte vakken en Duits.   
 
Het CDA wilde maatregelen nemen door nieuwe docenten te lokken met bonussen en leaseauto's, zoals dit soms ook al gebeurt in andere gemeentes. De gemeente Den Haag staat daar niet achter en is sceptisch over de inzet van premies. “Leerkrachten verhuizen bijna niet voor een baan, ook niet als daarbij een premie wordt aangeboden”. 
 
Door: Redactie Nationale Onderwijsgids