Normal_copyright_stockfreeimages_oudere_student_langstudeerder_studie_lezen_boeken_cursus_thuisstudie

Woensdag 11 januari vindt de finale plaats van het de verhalenwedstrijd ‘Er was eens’. Deze jaarlijkse verhalenwedstrijd is in 2012 is ontwikkeld voor het mbo en is gericht op geletterdheid, het vergroten van het empathisch vermogen en taalontwikkeling, maar vooral ook op het realiseren van leesplezier van leerlingen. Dat meldt Hogeschool Inholland.

Op initiatief van de Pabo van Hogeschool Inholland Rotterdam wordt dit project dit schooljaar voor het eerst uitgevoerd in het hbo. De Pabostudenten van Inholland hebben aan het begin van het jaar allemaal het boek Alleen met de goden gekregen als inspiratiebron. De schrijver van dit boek, Alex Boogers, is naar de Pabo gekomen om te vertellen over lezen en om vragen over het schrijven te beantwoorden. De maanden na zijn bezoek hebben de studenten onder begeleiding van de docent Nederlands aan hun eigen verhaal gewerkt. De rode draad in de verhalen is steeds de stad Rotterdam.

Door te lezen en door het schrijven van een eigen verhaal werken de studenten aan hun eigen lees- en schrijfvaardigheid met als doel leerlingen in het basisonderwijs te stimuleren om meer te gaan lezen en schrijven. Dat is nodig; recent onderzoek (Bouwer & Koster, 2016) naar schrijven laat zien dat slechts 30 procent van de leerlingen bij het verlaten van de basisschool in staat is om een boodschap schriftelijk goed weer te geven.

De jury bestaande uit Shantie Singh (auteur van Vervoering), Silvana Sodde (schrijfdocent en eigenaar van The Writer’s Guide) en Erik Brus (schrijver, redacteur en journalist) heeft vijf verhalen van studenten van de Pabo van Inholland Rotterdam genomineerd die in aanmerking komen voor de hoofdprijs. De genomineerde studenten maken in de finale door een pitch duidelijk waarom hun verhaal moet winnen.

Door: Redactie Nationale Onderwijsgids