Normal_mbo_leerlingen_koks_horeca
Er is nog steeds een groot tekort aan stageplaatsen voor studenten in het middelbaar beroepsonderwijs. En dat tekort loopt nog verder op. Een van de oorzaken is het inpikken van mbo-stageplekken door studenten die hoger opgeleid zijn. Dit meldt Omroep Flevoland.
Het tekort aan mbo-stageplaatsen is al langer een probleem. Ten eerste worden stageplekken vergeven aan hbo'ers. Ten tweede loopt de communicatie tussen scholen en bedrijven niet altijd even soepel. Ten derde laat de stagebegeleiding vanuit bedrijven soms ook te wensen over, omdat zij niet genoeg werknemers hebben om de studenten te kunnen begeleiden. 
 
In de regio Almere wordt al langere tijd getracht om het nijpend tekort aan stageplaatsen terug te dringen. Vorig jaar is een servicepunt in het leven geroepen voor begeleiding binnen onderwijs en arbeidsmarkt. Na evaluatie bleek dat het servicepunt niet deed waar het voor bedoeld was. Inmiddels is een collectief opgericht vanuit het onderwijs, arbeidsmarkt en maatschappelijke instellingen die de taken van het servicepunt overneemt. 
 
Door: Redactie Nationale Onderwijsgids