Normal_minister_bussemaker_ocw

Op maandag 31 oktober lanceren minister Bussemaker en staatssecretaris Dekker van Onderwijs samen met andere betrokkenen hun plannen om ongelijke kansen in het onderwijs tegen te gaan. Met de Gelijke Kansen Alliantie worden een aantal maatregelen gepresenteerd die de kansgelijkheid van alle kinderen moet bevorderen. Dit meldt Rijksoverheid.

Na de opening met een welkomstwoord van minister Bussemaker gaat Bussemaker in gesprek met professionals over sport en cultuur(educatie), aansluiting van het onderwijs op de arbeidsmarkt en coaching/mentoring. Er wordt een video vertoond van een onderzoek door mbo-leerlingen naar de staat van het mbo. Daarna vindt er een gesprek plaats met jongeren zelf over kansengelijkheid en hun rol daarin als verschilmakers van de toekomst. Ook staatssecretaris Dekker komt aan het woord met zijn visie op kansengelijkheid.
 
Dekker zal met professionals praten over het belang van ouderbetrokkenheid en de talentontwikkeling en beroepsoriëntatie van leerlingen. Ook de begeleiding in de overgang van basisonderwijs naar middelbaar onderwijs en taalbevordering komt aan bod. Daarna is er nog ruimte voor wetenschapper Iliass el Hadioui en Paul Rosenmöller.
 
Eind mei had Bussemaker al aangekondigd dat zij wil werken aan een Gelijke Kansen Alliantie voor het onderwijs. “Daar heb ik iedereen voor nodig,  van kinderopvang tot en met universiteit en ook andere partijen als bibliotheken en bedrijfsleven,” aldus Bussemaker. Met de Gelijke Kansen Alliantie, een actief netwerk van scholen, onderwijsinstellingen, gemeenten en maatschappelijke organisaties, moeten goede voorbeelden en succesfactoren voorop staan en belemmeringen in wet- en regelgeving aangepakt worden. 
 
Door: Redactie Nationale Onderwijsgids