Normal_agenda_maandoverzicht

Benieuwd naar het belangrijkste nieuws van de afgelopen maand? Lees dan ons nieuwste maandoverzicht. De redactie heeft een selectie gemaakt van de belangrijkste nieuwsfeiten, waaronder deze maand de discutabele onderwijsbegroting van het Kabinet, de directe financiering in de kinderopvang en het toelatingsrecht op het mbo.

 
Onderwijsbegroting
 
Het Kabinet heeft op Prinsjesdag de begroting voor het onderwijs gepresenteerd. In de begroting wordt 200 miljoen euro extra uitgetrokken voor het onderwijs. Hiervan gaat 55 miljoen euro naar gelijke kansen in het onderwijs. De overige 145 miljoen euro gaat naar beter onderwijs en goede arbeidsvoorwaarden voor docenten, cultuur en de onderwijsinspectie. D66 vindt de begroting echter een verkapte bezuiniging omdat er aan de andere kant 400 miljoen euro van het onderwijsbudget afgaat. Een meerderheid van de Tweede Kamer wil nu dat er 200 miljoen euro minder geschrapt wordt in de begroting.
 
 
Pesten
 
Van 19 tot 23 september was de Week van het Pesten. Volgens de nieuwste cijfers zijn er in 2016 minder kinderen gepest op de basisschool en het voortgezet onderwijs dan in 2014. Op de basisschool wordt momenteel10 procent van de leerlingen 1 keer per maand of vaker gepest. Twee jaar geleden was dat nog 14 procent. In het voorgezet onderwijs is sprake van een daling van 11 naar 8 procent. Een op de drie kinderen weet echter niet wat zijn school doet om pesten te voorkomen of tegen te gaan. Ook weten zij vaak niet wie op school de wettelijk verplichte contactpersoon tegen pesten is.
 
Kinderombudsvrouw Margrite Kalverboer bezoekt tijdens de kinderrechtentour diverse scholen, zorginstellingen en andere jeugdorganisaties in heel Nederland om met kinderen en jongeren zelf te praten over wat hen bezighoudt. Pesten en eenzaamheid zijn onderwerpen die opvallend vaak worden genoemd. 
 
 
Overig onderwijsnieuws
 
  • Minister Asscher van Sociale Zaken gaat het systeem van de kinderopvangtoeslag aanpassen. Via directe financiering aan de kinderopvangorganisaties wil de minister fraude en foutieve inschrijvingen terugdringen. Op deze manier hoeven ouders niet torenhoge bedragen terug te betalen omdat zij een te hoog voorschot hebben ontvangen.
  • Staatssecretaris Dekker van Onderwijs stelde samen met de PO-raad een handreiking voor basisscholen op om kleuters zo soepel mogelijk naar groep drie te geleiden. Zo wil Dekker kinderen vaker in het jaar laten doorstromen naar groep 3 dan alleen in de zomer. Uit onderzoek blijkt dat kinderen niet blijvend profiteren van een derde jaar kleuterklas. 
  • Een meerderheid van de Tweede Kamer heeft ingestemd met een wet die studenten toelatingsrecht op het mbo geeft. Studenten kunnen hierdoor niet zonder goede reden geweigerd worden. Daarnaast hebben mbo-instellingen de mogelijkheid om een bindend studieadvies te geven.
  • Voor leerlingen met een verstandelijke beperking is er geen geschikt lesmateriaal voorhanden voor vakken zoals geschiedenis, biologie, aardrijkskunde of Engels. Met de komst van het passend onderwijs gaan steeds meer kinderen met downsyndroom naar het reguliere onderwijs. Sommige educatieve uitgevers hebben wel een aangepaste leermethode, maar in de praktijk is deze vaak niet toereikend.
  • De ontgroeningen door studentenverenigingen staan ter discussie na verschillende incidenten bij Vindicat in Groningen. Zo lieten leden een zogenaamde 'bangalijst' circuleren waarop de bedprestaties van vrouwelijke leden beoordeeld werden waarbij ook hun naam, contactgegevens en foto's vermeld werden. Enkele dagen later werd bekend dat in augustus een eerstejaars tijdens de ontgroening zo hard op zijn hoofd is geslagen dat hij hersenoedeem opliep. 
 
Door: Redactie Nationale Onderwijsgids