Normal_studenten__collegezaal__luisteren__hbo__uni

Vanaf 1 februari is het mogelijk voor vierdejaars mbo-studenten van buiten de Europese Unie (EU) om in Nederland een deel van hun opleiding te volgen. Het gaat om een pilot voor maximaal 300 studenten. Dit meldt de MBO Raad.

Met de pilot wordt gekeken of er vanuit het buitenland belangstelling is om voor langere tijd een deel van een mbo-studie in Nederland te volgen. Vooralsnog konden buitenlandse mbo-studenten slechts een toeristenvisum krijgen, waardoor zij maximaal 90 dagen in Nederland kunnen verblijven. Hierdoor konden zij niet voor langere tijd een cursus volgen of stage lopen. 
 
De pilot staat open voor maximaal 300 studenten. Hiervan mag maximaal 30 procent van de leerlingen uit hetzelfde land komen en 75 procent van de leerlingen moet uit één van de negen Nederlandse topsectoren komen (Agri & Food, Chemie, Creatieve Industrie, Energie, High Tech, Tuinbouw, Life Science & Health, Logistiek en Water). 
 
De pilot wordt op 28 september officieel gelanceerd tijdens een bijeenkomst bij het Mondriaan College aan de Koningin Marialaan in Den Haag samen met een netwerkbijeenkomst tweetalig mbo. De pilot is tot stand gekomen na uitvoerig overleg tussen verschillende ministeries, de MBO Raad, de AOC Raad, NRTO, DUO en de IND. 
 
Door: Redactie Nationale Onderwijsgids