Normal_copyright_stockfreeimages_student_huiswerk_stapel_boeken_leren_lezen

Op woensdag 14 december organiseert Medilex Onderwijs het congres ‘Autisme in het mbo’. Het congres is bedoeld voor docenten en studentbegeleiders in het mbo en voor zorgmedewerkers. Tijdens de bijeenkomst wordt duidelijk hoe het voor een student met autisme is om een mbo-opleiding te volgen en hoe zij hierin het beste begeleid kunnen worden. Dit meldt expertisecentrum Handicap + studie.

Uit de de reportage van het Nederlands Autisme Register van 2015 blijkt dat zo’n 30 procent van de mbo-studenten met autisme de studie voortijdig verlaat. Een goede persoonlijke begeleiding blijkt van groot belang om het studiesucces onder deze groep jongeren te vergroten.

De studiedag begint met een uiteenzetting van Jan-Pieter Teunisse, lector Levensloopbegeleiding bij autisme aan de Hogeschool van Arnhem en Nijmegen en neuropsycholoog/onderzoeker bij het Dr. Leo Kannerhuis. Teunisse zal stilstaan bij de kenmerken van autisme bij mbo-studenten, hoe zij leren en informatie verwerken. Daarnaast geeft hij tips om het zowel voor studenten als docenten makkelijker te maken tijdens de opleiding.

Vervolgens komen verschillende deskundigen aan het woord die meer specifieke onderwerpen zullen bespreken, zoals begeleiding in de klas, voorbereiding op stages en autisme bij meisjes. Ook zal een student zelf vertellen hoe het voor haar is om te studeren met autisme, van het studiekeuzeproces tot haar huidige studieloopbaan en de begeleiding die ze hierbij krijgt. GZ-psycholoog George Smits rond de dag af met tips voor het effectief communiceren met en begeleiden van studenten met autisme.

De bijeenkomst is gevalideerd door Registerleraar. Deelname aan het congres kost 395,- euro per persoon. De dag vindt plaats in cultuur- en congrescentrum Antropia in Driebergen-Zeist. Meer informatie over het programma, mogelijke kortingen, inschrijven en accreditatie op www.medilexonderwijs.nl/congressen/autismembo.

Door: Redactie Nationale Onderwijsgids