Normal_woning

Woningcorporaties in Amsterdam krijgen bijna geen aanmeldingen van studerende vluchtelingen. Dit terwijl de corporaties rekeningen hielden met hun komst en de eisen verlaagden. Er wonen nu reguliere studenten in de wooncontainers, meldt NRC. 

Dat blijkt uit een e-mail van directeur Egbert de Vries van de Amsterdamse Federatie van Woningcorporaties (AFWC) aan de Kamercommissie Wonen. De corporaties vrezen dat ze de quota voor huisvesting van statushouders niet halen. De bedoeling is dat de studerende statushouders een deel van de jaarlijks beschikbare 400 studentenwoningen voor 'kwetsbare doelgroepen' bewonen.

Dit jaar hebben zestig statushouders tot 28 jaar een woning gekregen. Er werd volgens een woordvoerder van de gemeenten rekening gehouden met meer. AFWC vermoedt dat er onvoldoende wordt bijgehouden welke statushouders willen studeren en dat de samenwerking tussen COA en gemeenten niet voldoende is.

“Erger nog is het dat dus kennelijk niet de focus op studie ligt, terwijl uit alle onderzoeken blijkt dat studeren in Nederland de beste kansen voor de statushouder levert om ook maatschappelijk succesvol te zijn in Nederland”, schrijft De Vries. 

Door redactie Nationale Onderwijsgids