Normal_asscher__lodewijk

De Tweede Kamer wil opheldering over de mogelijke opening van een 'islamitisch lesinstituut' door een salafistische organisatie in Rotterdam. De school zou voeding kunnen geven aan radicalisering van moslimjongeren. Minister Asscher van Sociale Zaken zei in hetzelfde debat afgelopen vrijdag dat hij nog geen salafistische school ziet verrijzen in Rotterdam. Dat melden de Telegraaf en NOS.

“Dat je een schoolgebouw koopt, geeft je niet het recht er ook een school te beginnen”, zegt Asscher. De minister benadrukt dat voor het beginnen van een school strenge eisen en toetsen gelden. Asscher is dan ook van mening dat de organisatie die het schoolgebouw in Rotterdam gekocht heeft eerst moet uitleggen aan de gemeente wat de bedoeling is. “We zullen er met Rotterdam op zitten en zorgen dat wat er gebeurt overeenkomt met de Nederlandse rechtsstaat. Vrijheid van geloof geeft niet het recht wetten te overtreden”, aldus Asscher.

De Tweede Kamer is van mening dat het kabinet en de gemeente Rotterdam alles in het werk moeten stellen om de salafistenschool in Rotterdam tegen te houden. Ahmed Marcouch van de PvdA stelt dat “het salafisme de geesten van onze jongeren rijp maakt om zich bij IS aan de sluiten”. Ook Pieter Heerma (CDA) is van mening dat antidemocratische salafistische organisaties een kweekvijver zijn voor radicalisering. Verder spreekt de ChristenUnie van een zorgelijke ontwikkeling en de PVV en de Groep Bontes/Van Klaveren zijn ook tegen de komst van de school en hebben inmiddels vragen aan het kabinet gesteld.

Afgelopen vrijdag werd bekend dat een salafistische organisatie een oud roc-gebouw in Rotterdam heeft gekocht. Radicaliseringsexperts gaven aan bezorgd te zijn over de komst van de nieuwe school, omdat het voeding zou kunnen geven aan radicalisering van moslimjongeren. Salafisme-expert Martijn de Koning is het hier niet mee eens. “Het salafisme is conservatief en orthodox, maar dat is nog iets anders dan radicaal of extremistisch.” Volgens De Koning is het niet zo dat salafisme automatisch leidt tot jihadisme, terrorisme of IS. “Salafisten zijn conservatief, daar kan je kritiek op hebben. Maar we moeten niet in de paniekstand schieten en denken dat onze veiligheid op het spel staat, want dat is gewoon niet waar”, aldus De Koning.

© Nationale Onderwijsgids