Normal_studenten__studeren__werken__huiswerk__laptop__blij__hbo__uni__mbo

Mbo-scholen doen in een brief een oproep aan de leden van de Vaste Kamercommissie om de professionaliteit van docenten, adviseurs en intakers in het mbo te erkennen en te versterken.  Mbo-scholen twijfelen aan de toegevoegde waarde en uitwerking van het nu in behandeling zijnde wetsvoorstel over toelatingsrecht in het mbo. Dit meldt MBO Raad.

In het wetsvoorstel neemt Bussemaker maatregelen om mbo'ers beter te begeleiden van vmbo naar mbo. Op deze manier wil de minister uitval voorkomen. Hoewel de mbo-scholen achter de doelstelling van het wetsvoorstel staan, zijn zij bang dat de uitwerking ervan op grote problemen stuit bij studenten, onderwijsteams en scholen. 
 
Zo is de inschrijfdeadline van 1 april funest voor herkansers en twijfelaars. Alleen dan hebben ze maximaal kans op een plek in de opleiding van hun eerste keuze. Vroeg aanmelden is wel goed voor een betere en persoonlijke begeleiding. Ook zijn mbo-scholen bezig met studiekeuzebegeleiding in de vorm van intake-teams. Deze bekijken of de student een realistische kans maakt op een diploma met voldoende arbeidsmarktperspectief en adviseren hierin. 
 
De circa 150 klachten per jaar (op meer dan 160.000 inschrijvingen) over de intake-procedure moeten netjes opgelost worden. Daar is geen wettelijke vaststelling voor nodig. Samen met studentenorganisatie JOB werken de mbo-scholen aan een laagdrempelige, niet-vrijblijvende klachtenprocedure voor jongeren en ouders.    
 
© Nationale Onderwijsgids