Normal_copyright_stockfreeimages_kantoor_werk_werken_overleg

Jonge mensen die al een diploma op zak hebben moeten niet meer als stagiair aan de slag. Volgens PvdA-Kamerlid John Kerstens misbruiken werkgevers de regels als het gaat om afgestudeerden die alleen aan de bak komen via een stage. Kerstens wil daarom een voorstel doen om het te veranderen. Dat meldt BNR.

Volgens Kerstens is het lastig voor studenten en scholieren om een stageplek te vinden, behalve als ze zijn afgestudeerd, dan liggen de stageplekken voor het oprapen. Het Kamerlid wil dat een stage alleen tijdens de opleiding aangeboden wordt, maar wil niet zover gaan om een verbod op stages voor mensen met een diploma in te stellen.

Kerstens wil dat de elementen die in een stage aangeboden worden daar ook echt bij horen en niet elementen uit een arbeidsovereenkomst. Hij wijst op zaken als een proeftijd, tijdelijk contract en inloopschaal die door het arbeidsrecht worden geboden om het risico voor werkgevers in te perken bij het aannemen van net afgestudeerden of mensen met weinig ervaring. “Ik spreek veel jongeren die niet durven te protesteren tegen hun situatie, want 'voor jou tien anderen'. Noem het dan een startersbaan en geef ze een minimumloon omdat er nog leren 'on the job' voor nodig is”, aldus Kerstens. Het Kamerlid doet zijn voorstel vandaag in een debat met minister Asscher van Sociale Zaken en Werkgelegenheid.

© Nationale Onderwijsgids