Normal_roc_leiden_bij_lammenschans

Eind vorige maand kondigde ROC Leiden al aan flink te zullen gaan schrappen in het personeelsbestand. Het zou gaan om 127 banen. Donderdag maakte de mbo-instelling bekend dat dat voor 195 medewerkers betekent dat zij ander werk moeten zoeken. Ook de studenten werden die dag op de hoogte gebracht van de reorganisatie op hun school. Dit melden NU.nl en Omroep West.

Het gaat vooral om medewerkers met een tijdelijk contract maar ook 50 mensen met een vast contract komen op straat te staan. Voor deze laatste groep is een sociaal plan opgesteld waarmee de vakbonden vorige week akkoord zijn gegaan. Voor de vaste mensen is het in 2017 pas echt einde verhaal. Zij hebben een jaar de tijd om een ander baan te vinden, aldus bestuurder Ricardo Winter. Lukt dat niet dan staan ze per 1 augustus volgend jaar op straat.

Volgens Winter wordt alles op alles gezet om de vaste medewerkers die ontslag krijgen te begeleiden naar een nieuwe baan. Zij mogen de helft van hun werktijd gebruiken om te solliciteren. Daarnaast krijgen zij loopbaanadvies van het Loopbaan- en Mobiliteitscentrum van de school en kunnen zij deelnemen aan sollicitatietrainingen en netwerkbijeenkomsten.

ROC Leiden kampte jarenlang met grote financiële problemen maar werd vorig jaar op het nippertje gered door het ministerie van Onderwijs die 40 miljoen euro beschikbaar stelde voor het behoud van de opleiding. De onderwijskwaliteit blijft echter een probleem en de Onderwijsinspectie betwijfelt de haalbaarheid van het herstelplan dat het roc heeft opgesteld. Reden voor veel studenten om hun opleiding bij ROC Leiden te staken en hun studie ergens anders te vervolgen. Ook het aantal aanmeldingen van nieuwe studenten neemt af. Volgens de school is daardoor een overschot aan personeel ontstaan. In totaal werken nu nog zo'n 700 mensen op het Leidse roc.

© Nationale Onderwijsgids