Normal_normal_roc_leiden_bij_lammenschans

De Onderwijsinspectie ziet de toekomst van het ROC Leiden somber in. De inspectie heeft veel kritiek op het herstelplan dat het ROC heeft opgesteld. In het plan stelt de mbo-instelling de verkeerde prioriteiten, vindt de inspectie, waardoor mislukking dreigt. Dit meldt de Volkskrant.

Vorige maand kwam de mbo-school met een herstelprogramma waarmee het opleidingscentrum in 2018 de onderwijskwaliteit weer op orde moet hebben. De Onderwijsinspectie heeft geen vertrouwen in het voorgestelde plan. Niet alleen stelt ROC Leiden de verkeerde prioriteiten, ook zouden veel plannen onvoldoende zijn uitgewerkt. Daarmee zou het reddingsplan “onvoldoende basis” bieden om de onderwijskwaliteit binnen de gestelde termijn op peil te kunnen brengen. De inspectie ziet liever dat het ROC het onderwijs in Leiden geleidelijk afbouwt en overdraagt aan andere mbo-instellingen.

Minister Bussemaker van Onderwijs neemt het advies van de inspectie “ter harte”, schrijft zij in een brief aan de Kamer. Zij ziet echter vooralsnog geen reden om het reddingsplan een halt toe te roepen. Wel eist zij dat het ROC al in 2017 de zaken op orde moet hebben gebracht. Ook stelt zij een speciale task force samen die moet voorkomen dat studenten van het ROC Leiden “de dupe worden van deze versnelde afbouw van opleidingen”. Leiden heeft dit jaar al 38 opleidingen stopgezet omdat de kwaliteit niet voldoet aan de eisen. Het ROC Leiden werkt samen met het ID College om te kijken wat er met de overige opleidingen moet gebeuren. Ook het ROC Mondriaan en het Nova College zijn betrokken bij de gesprekken over de afstemming van het onderwijsaanbod.

Ricardo Winter is “ernstig teleurgesteld” over het oordeel van de inspectie. Hij is sinds een half jaar de nieuwe bestuursvoorzitter van het ROC Leiden. Hij zegt te begrijpen dat de Onderwijsinspectie streng moet zijn maar betwijfelt of de inspectie wel in staat is om een goed oordeel te vellen. Winter verwijst daarmee naar het rapport van de commissie Meurs die concludeerde dat ook de inspectie steken heeft laten vallen in het toezicht op het ROC.

© Nationale Onderwijsgids