Normal_nimeto_vastgoedonderhoud

Bussemaker heeft bekend gemaakt de subsidieaanvraag van het publiek-private samenwerkingsverband ‘Excellent Vastgoedonderhoud’ bij het Regionaal investeringsfonds mbo te honoreren. Met dit samenwerkingsverband willen toonaangevende onderhoudsbedrijven, ondernemersorganisaties, leveranciers, opdrachtgevers en adviseurs in een versterkte publieke-private samenwerking met het onderwijs, de knelpunten in de opleiding voor de vastgoedonderhoudsector aanpakken. Dat meldt Nimeto Utrecht.

Vastgoedonderhoudsbedrijven zijn in de toekomst steeds vaker initiatiefnemers van resultaat gerichte samenwerking met ketenpartners. Samen zijn ze dé regisseurs wanneer het gaat om het bieden van een oplossing voor het vraagstuk ‘verduurzamen en toekomstbestendig maken van bestaande woningen en utiliteitsgebouwen’. Hierbij is behoefte aan medewerkers met een profiel dat beter aansluit bij de ontwikkelingen in de sector en de nieuwe rol van bedrijven hierin. Dat betekent aanpassing van de huidige opleidingen.

De grootste urgentie ligt bij de kwaliteit van de opleiding ‘Projectmanager vastgoedonderhoud niveau 4’. Tevens dreigt er een tekort aan vakmensen van dit niveau. De partners in het samenwerkingsverband zien de komende jaren een landelijk tekort ontstaan van ruim 125 instromers met het gewenste niveau. Het publiek-private samenwerkingsverband ‘Excellent Vastgoedonderhoud’ wil binnen vier jaar de eerste studenten opleiden met een passend profiel wat aansluit bij de ontwikkelingen en de arbeidsmarkt. Hierbij zijn vier speerpunten geformuleerd.

Ten eerste het vernieuwen van de opleiding Projectmanager Vastgoedonderhoud. De opleiding wordt op basis van het nieuwe kwalificatiedossier Kaderfunctie Afbouw, Onderhoud en Interieur vernieuwd en modulair ingericht. De opleiding wordt daarbij ook geschikt gemaakt voor de doelgroep werkenden bij de bedrijven. Tweede speerpunt is het vernieuwen en versterken van de leeromgeving tot een ‘Excellente’ leeromgeving. De leeromgeving wordt zo ingericht dat leren op verschillende manieren mogelijk wordt. Ten derde het ontwikkelen van een netwerk van excellent menselijk kapitaal. Voor juiste afstemming van het onderwijs op het bedrijfsleven wordt er een expertpool opgericht. Hierdoor ontstaat er kenniscirculatie tussen studenten, docenten en experts. Vierde speerpunt is het verhogen van de instroom voor de opleiding Projectmanager Vastgoedonderhoud. Werving van studenten met een vmbo-t of havo diploma heeft prioriteit. Daarnaast worden er ook volwassenen voor de beroepsbegeleidende leerweg geworven.

De activiteiten, zoals het samenwerkingsverband in het plan van aanpak heeft beschreven, zullen leiden tot concrete producten en diensten. Hiermee blijft het samenwerkingsverband Excellent Vastgoedonderhoud na vier jaar levensvatbaar.

© Nationale Onderwijsgids